Ječmen
Celkem je známo asi 27 odrůd ječmene. Pratypem kulturně pěstovaného ječmene obecného je ječmen tibetský.
Zrno ječmene se skládá z pěti částí. Vrchní dvě části tvořené slupkami jsou nestravitelné. Pod slupkou se nachází aleuronová vrstva, která obsahuje zásobu bílkovin, následuje endosperm a střed, který obsahuje škrob.
Ječmen představuje nutričně vyváženou potravu s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a minerálů. Ve 100 gramech je 38 mg vápníku, 119 mg hořčíku, 342 mg fosforu a 2,8 mg železa. Ječmen je vynikající při různých nemocích jater a žlučníku. Ječné kroupy jsou lehké a čistí játra.
Nejvíce se v kuchyni používají ječné kroupy. Vyrábějí se tak, že se odstraní vrchní slupky i endosperm a zůstane jen střed. Tyto kroupy jsou bílé a při vaření vzniká šlem. U skotského ječmene jsou odstraněny slupky, ale endosperm zůstává. Tento minimálně zpracovaný ječmen má vysoký obsah nutričních hodnot, ale běžně se neprodává.
V obchodech se zdravou výživou lze koupit neloupaný ječmen. Ječmen lze vařit samotný, s rýží nebo jinou obilovinou. Při vaření 2-3krát zvětší svůj objem. Ječmennou mouku můžeme přidávat do pečiva, ale protože má extrémně nízký obsah lepku, nedoporučuje se péci pouze z ječmenné mouky. Z ječmene se vyrábí slad, který je vynikající náhradou medu, lze ho doporučit i diabetikům a je zásadotvorný.