Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Delíla (koketa)

Pelištejka, která svedla Samsona a postarala se o jeho pád. – Soudců 16,4-22.
 

V Samsonově dramatu vystupuje pět žen. Pozornost mnohých upoutává zejména Pelištejka Delíla. Pro pelištejské vojáky je Samson mimořádný silák, ale této ženě se jej podaří pokořit.

Milovala Delíla Samsona? Možná šlo o jednostranné city. Delílu k tomu nikdo nenutil. Pelištejci se rozhodli srazit svého úhlavního nepřítele na kolena. Když ji požádali o pomoc, nedokázala odolat nabídce, kterou jí pět pelištejských městských králů předložilo. Každý z nich jí byl ochoten dát tisíce šekelů stříbra, což dohromady představovalo jisté bohatství. Pokud tento příběh neznáte, stačí si ho přečíst. Dozvíte se, jak se Delíle po několika neúspěšných pokusech podařilo zbavit Samsona síly a vydat ho Pelištejcům.

Je možné, že Delíla opravdu chovala k Samsonovi milostné city. Možná nebyla jen lstivou zrádkyní. Ať to bylo jakkoli, její láska k Samsonovi nebyla dost silná na to, aby se dokázala vzdát lákavé odměny. Láska k penězům a přepychu zvítězila nad citem k lidské bytosti. I dnes se stává, že ve snaze získat peníze a majetek mnozí lidé zajdou příliš daleko a cit k blízkému člověku potlačí do pozadí. Nejlepším lékem proti tomu, aby události neskončily takto tragicky, je pozvat Boha do všech aspektů našeho života. To je jediná záruka, že si udržíme správné pořadí hodnot!

Pane, i dnes mi pomoz mít správné priority a upřednostňovat lidi před penězi a majetkem.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 20
Datum: 15. 3. 2024
Jitřenka
duben 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Odebírat emailem