Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Elíezer (můj Bůh je pomocník)

Abrahamův sluha. Žil kolem roku 1900 př. Kr. – Genesis 15,1-6; 24. kap.
 

V Bibli se nachází nejméně jedenáct osob se jménem Elíezer. Nejznámější z nich je Abrahamův služebník. I když byl sloužícím, svému pánovi byl velmi blízký. Abraham dokonce zvažoval, že by Elíezera ustanovil svým dědicem, protože se zdálo, že sám nebude mít potomka (Gn 15,3). Další zmínku o tomto Elíezerovi nemáme. Máme však dobrý důvod předpokládat, že to byl on, koho Abraham pověřil, aby šel hledat vhodnou manželku pro jeho syna Izáka.

Najít synovi svého pána manželku s podobným kulturním zázemím byl těžký úkol. Abraham nechtěl, aby se jeho nevěstou stala kanaanská žena, ale aby jí byla některá dívka z jeho rodné země. Z toho, jak popisuje svou cestu a přistupuje ke svěřenému úkolu, se dozvídáme, jak byl Elíezer kreativní. Naši pozornost však upoutá ještě jeden aspekt. Elíezer je nám představen jako muž modlitby. Když přišel se svým doprovodem do kraje, odkud pocházel jeho pán, nejprve komunikoval s Bohem: „Hospodine, Bože mého pána Abrahama, dopřej mi to prosím a prokaž milosrdenství mému pánu Abrahamovi“ (Gn 24,12). Potom Bohu řekl, jak by mohlo všechno proběhnout.

Jestliže potřebujete vyřešit nějaký problém, je důležité vypracovat dobrý plán. Vždy je však třeba se nejprve poradit s Bohem. Jen tak můžeme postupovat s jistotou a důvěrou v jeho pomoc.

Pane, pomoz mi, abych ve svých plánech nikdy nezapomněl na Tebe.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 21
Datum: 3. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem