Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Epafroditus (milovaný)

Pavlův spolupracovník ve Filipech. – Filipským 2,25-30; 4,18.
 

Epafroditus měl cenu zlata. Byl s Pavlem již dříve, než jej apoštol poslal zpět do Filip. Zdá se, že Epafroditovi velmi záleželo na tom, aby se opět setkal s věřícími ve Filipech. Pocházel snad z tohoto města? Nebo tam předtím nějaký čas působil? V každém případě ho křesťané ve Filipech dobře znali. „A opravdu byl nemocen na smrt; ale Bůh se nad ním smiloval…“ (Fp 2,27).

Pavel nazývá Epafrodita „svým bratrem, spolupracovníkem a spolubojovníkem“ (2,25). Nebyla to prázdná slova. Dodává, že Epafrodita k němu vyslali, aby mu „posloužil v tom, co potřeboval“. Pavel vyzývá členy sboru ve Filipech, aby Epafrodita přijali s radostí. Žádá je, aby mu projevili své uznání za jeho obrovské nasazení. „Přijměte ho tedy v Pánu se vší radostí a takových bratří si važte; neboť pro dílo Kristovo se přiblížil až k smrti a nasadil život, aby doplnil to, v čem vy jste mi posloužit nemohli“ (v. 29.30).

Stále existují muži (a ženy) jako Epafroditus, kteří slouží církvi s velkým nasazením, přinášejí obrovské oběti a nehledí na své zájmy. Těmto mužům a ženám máme projevit uznání za jejich práci a vážit si jich.

Pane, děkujeme Ti za muže a ženy, kteří se jako Epafroditus ochotně věnují Tvému dílu. Připomeň nám, že si jich máme vždy vážit.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 21
Datum: 15. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem