Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Eljašíb (Bůh obnovuje)

Po babylónském zajetí působil jako velekněz. Sehrál důležitou roli při obnově městských hradeb Jeruzaléma. Žil kolem roku 445 př. Kr. – Nehemjáš 3,1-32; 13,1-14.
 

Kdybychom o Eljašíbovi věděli jen to, co je napsáno ve 3. kapitole Nehemjášovy knihy, měli bychom o něm docela dobrou představu. Později však zjišťujeme, že spolupracoval s těmi, kdo chtěli mařit práci Izraelců, kteří se vrátili z Babylóna. V našem dnešním zamyšlení se však zaměříme na první fázi jeho služby. V Neh 3,1 čteme: „I dal se velekněz Eljašíb se svými bratry kněžími do stavby Ovčí brány.“ Obnova městských hradeb nepatřila obvykle do náplně práce velekněze. Ale v době krize byl spolu s ostatními duchovními vůdci připraven vyhrnout si rukávy a dělat těžkou manuální práci.

Jsou lidé – a vždy také byli -, kteří neudělají nic, co není oficiálně jejich povinností. Řeknou: „To není náplní mé práce.“ Samozřejmě, podmínky pracovní smlouvy je třeba brát vážně. Občas se však vyskytnou situace, kdy musíme zapomenout na smluvní podmínky a spolu s dalšími se pustit do práce, kterou je třeba naléhavě udělat. I když jde o práci, kterou bychom za normálních okolností nedělali. V takovém případě bychom se neměli považovat za příliš dobré nebo důležité a ochotně se zapojit do díla.

Nebeský Otče, pomoz mi vidět, kdy se ode mě čekají věci, které nepatří do mé náplně práce. Udělej mě připraveným přidat se k ostatním a udělat, co je zapotřebí.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 23
Datum: 9. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem