Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Elíša (Bůh je spása)

Elíša byl nástupcem proroka Elijáše. Působil v severním království během vlády Jórama, Jehúa, Jóachaze a Jóaše, přibližně od roku 852 do roku 798 př. Kr. – 2. Královská 2,13-8,20.
 

Elíša patří mezi významné starozákonní proroky. Nezanechal nám žádný spis, podobně jako prorok Elijáš. Příběhy o zázracích, které Elíša a Elijáš vykonali, o jejich neúnavné snaze navrátit národ k uctívání pravého Boha se však řadí k nejznámějším částem Bible.

Mezi nejzajímavější příběhy patří událost, při níž Elijáš předal prorocký úřad svému učedníku Elíšovi. Elijáš byl z této země vzat do nebe velkolepým způsobem ve vichřici. Elíša byl toho svědkem. Když zůstal Elíša sám, čekala ho první výzva – přejít přes Jordán. Zopakoval to, co předtím ten den udělal Elijáš: svým pláštěm udeřil do vody a „rozestoupila se“ na obě strany. Elíša přešel přes Jordán suchou nohou.

Velmi pozoruhodná je první otázka, kterou vyslovil Elíša, když zůstal sám: „Kde je Hospodin, Bůh Elijášův, i on sám?“ (2Kr 2,14). Elíša si uvědomoval, že s Elijášovým pláštěm nedostal žádnou magickou, zázračnou moc. Ve svém díle se musí spoléhat na téhož Boha, kterému důvěřoval i Elijáš. V následujícím vyprávění vidíme, že Elíša skutečně důvěřoval Bohu. Díky tomu je pro nás velkým vzorem.

Bože, prosíme Tě, abys byl vždy přítomen v našem životě, tak jako jsi byl přítomen v životě Elíši.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 18
Datum: 8. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem