Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Élí (Bůh je vyvýšen)

Kněz a soudce ve svatyni v Šílu. Žil kolem roku 1050 př. Kr. – 1. Samuelova 1-4. 1. Královská 2,27.
 

Élí je jednou z nejtragičtějších postav Bible. Platí to zejména s ohledem na to, jak skončil jeho život. V 1. Samuelově 4,12-18 čteme, že sedí na stolci na kraji cesty nedaleko městské brány a nedočkavě čeká na zprávy o boji mezi Pelištejci a Izraelem. Je mu téměř sto let, je obézní a téměř slepý. Potom přijde posel se zdrcující zprávou: Boží schrána se do Šíla nevrátí, protože si ji Pelištejci vzali jako kořist. Ale to není všechno. Jeho dva synové, Chofní a Pinchas, zahynuli na bojišti. Přemožen emocemi Élí padá nazad k zemi a zlomí si šíji.

Élí byl pravděpodobně v mnoha ohledech dobrý člověk. Měl však jeden obrovský problém: jeho synové byli stále zkaženější. Jednali velmi zle. Při jejich popisu Bible otevřeně říká:

„Synové Élího byli ničemníci“ (1S 2,12). Situace byla opravdu špatná a Élí neměl odvahu učinit nějaká opatření. Nezabránil Chofnímu a Pinchasovi sloužit ve svatyni. A tak se všechno jenom zhoršovalo.

Příběh Élího nás učí, že bychom nikdy neměli dovolit, aby se kolem nás odehrávaly špatnosti. Měli bychom udělat všechno, co je v našich silách, abychom zlo zastavili. Pokud tak neučiníme, může se spustit řetěz událostí, které budou mít fatální následky. Élí dostal několik varování, kterých neuposlechl. Kéž nás Pán ochrání před stejnou chybou.

Nebeský Otče, pomoz mi, abych udělal všechno, co je v mých silách, a zastavil zlo, které se děje v mé blízkosti.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 23
Datum: 2. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem