Kakao a čokoláda
Podívejme se však dnes na problematiku pití kakaa a konzumace kakaových či čokoládových výrobků poněkud kritičtějšíma očima.
OCHUCUJÍCÍ PŘÍSADY
PRIMÁRNÍ ZPRACOVÁNÍ
Americký vládní úřad pro zdraví, výchovu a veřejný prospěch uvádí v seznamu přirozených a nevyhnutelných vad potravin, že na jeden šálek čokolády nebo čokoládové tekutiny (která se používá například při výrobě oblíbených čokoládových tyčinek) je povoleno maximálně 120 kousků hmyzích těl nebo dva chlupy hlodavce. Ve třech polévkových lžicích čokoládového prášku nesmí být obsaženo více než 75 kousků hmyzích těl. Mnozí lidé, kteří se domnívají, že mají alergii na čokoládu, mají tak ve skutečnosti alergii na zvířecí zbytky, které se v čokoládě nacházejí.
PŘIROZENÁ TOXICITA
Okamžité účinky požití metylxantinů se dostavují krátce po požití potraviny, která je obsahuje, a trvají asi čtyři hodiny. Patří mezi ně zrychlený tep, nespavost, únava, chvění prstů, vysoko posazený hlas, poruchy rovnováhy. Někteří lidé zažívají nevysvětlitelný pocit strachu a úzkosti. Jiné symptomy se mohou projevit až po několika hodinách nebo dokonce dnech. Jsou to například poruchy spánku, bolení hlavy, neklid, bušení srdce, třesavka, vratkost, závratě, nadměrná vzrušivost, vznětlivost, úzkost a celkově nepříjemné pocity. Pokud je někdo zvyklý na pravidelný příjem kakaa nebo čokolády, může při jejich vynechání cítit ospalost, vznětlivost a nespokojenost. Metylxantiny způsobují poruchy žaludečního a trávicího traktu a většinu již vzniklých poruch zhoršují. Přirozená obranyschopnost organismu klesá. Metylxantiny mohou způsobovat deprese. Dávají se do souvislosti s poškozením chromozomů a deformacemi potomků. Jejich požívání zhoršuje mnohá již tak nepříjemná onemocnění – srdeční choroby, alergie, cukrovku, zadržování tekutin v těle.
Zdá se, že buňky v některých žlázových tkáních mohou pod vlivem požívání metylxantinů začít vytvářet cysty a vazivové nádory. K tomu dochází zejména v prsu, kde vzniká tzv. fibrocystové onemocnění. Jistá mladá lékařka v rozvinutém stádiu onemocnění touto chorobou konzumovala denně velké množství kávy, čaje, koly a čokolády (její celkový příjem metylxantinů činil asi 1300 mg denně). Když se dozvěděla o neblahém účinku metylxantinů, okamžitě vyloučila ze své stravy všechny potraviny, které je obsahují. Během jednoho měsíce začaly bulky v jejím prsu mizet, za dva měsíce byla zdráva. Po celou dobu léčení však musela bojovat proti abstinenčním příznakům – zejména usilovnému bolení hlavy, od kterého jí neulevovaly ani prášky proti bolení hlavy. Mnozí lékaři se domnívají, že účinky metylxantinů na mužskou prostatu jsou podobně neblahé.
Theobromin, který se nachází v čokoládě, způsobuje stimulaci centrální nervové soustavy, nespavost, místní nebo celkové svědění, depresi a úzkost. Taniny jsou činěny zodpovědnými za některé druhy rakoviny trávicího ústrojí. Všechny značky čokolády obsahují více taninu, než vypočítaná dvě zrna v jednom šálku čaje. Obsah kofeinu v šálku kakaa může dostoupit až 112 miligramů. Problémy dětí, které se pomočují, se prohlubují, pijí-li kakao. Kakao může zasahovat do vstřebávání vápníku. Čokoláda obsahuje 0.45 až 0.49 % kyseliny šťavelové. Kyselina šťavelová se slučuje s vápníkem na nerozpustnou sloučeninu, oxalát vápníku, který odchází z těla neabsorbován.
Při zvážení všech faktorů – přirozené chemické toxicity výchozí suroviny, způsobu sklizně a podmínek výroby a přísad, kterými je nutno výchozí surovinu „obohatit“, aby se stala poživatelnou, se zdá být záhadou, jak se čokoláda a kakao mohly stát tak oblíbenými potravinami, které jsou navíc považované za vhodnou a neškodnou složku dětského jídelníčku.
Materiály na této dvoustraně čerpají z článku „Carob versus Chocolate“ od americké lékařky A. M. Trashové, která se specialiovala na prevenci a přírodní metody léčení.