Kaki
Pektin a rostlinný sliz jsou komplexní sacharidy, díky kterým má kaki rosolovitou dužinu. Protože obsahuje 1 % pektinu, je spolu s jablky na tuto látku nejbohatší. Pektin a sliz tvoří rozpustnou rostlinnou vlákninu, která představuje 3,6 % jeho hmotnosti. Pektin a sliz zadržují vodu, zvětšují objem stolice a usnadňují vyprazdňování. Rovněž ovlivňují vstřebávání cukrů, jež je jejich přičiněním v porovnání s absorpcí bílého cukru mnohem pozvolnější. Dále v trávicím traktu zadržují cholesterol a zvyšují jeho množství, které je vyloučeno ve stolici. Pektin a sliz mají příznivý vliv na stěny trávicího traktu, zejména na tlusté střevo, ve kterém dokáží zmírňovat záněty.
Taniny jsou směsi fenolu, které mají silné adstringentní účinky. Obecně platí, že čím více taninů ovoce obsahuje, tím větší jsou jeho stahující účinky. Množství taninů je v každé odrůdě jiné a v poslední fázi zrání se ve všech plodech zmenšuje na minimum. Plody obsahují největší množství taninů v říjnu, tedy měsíc před úplným dozráním (na severní polokouli totiž většinou dozrávají v listopadu).
Karotenoidy jsou látky odvozené od betakarotenu, které se v těle mění na vitamin A. V současnosti jsou v centru pozornosti proto, že mají antioxidační vlastnosti, jež chrání buňky před stárnutím, zpomalují rozvoj arteriosklerózy a snižují riziko rakoviny. Z patnácti druhů karotenoidů v kaki převládá lykopen (nachází se i v rajčatech) a kryptoxantin. Díky těmto látkám mají plody oranžovou nebo načervenalou barvu. Kaki patří mezi ovocné druhy, které jsou na karotenoidy (provitamin A) nejbohatší.
Kaki obsahuje 16 mg vitaminu C na 100 g. To znamená, že jeden středně velký plod (250 g) dodává 40 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Přestože kaki není na vitamin C z ovocných druhů nejbohatší, obsahuje ho významné množství, které postačuje k usnadnění absorpce železa.
Železo je po draslíku nejhojněji zastoupený minerál. Kaki o hmotnosti 250 g pokrývá 10 % denní potřeby tohoto minerálu pro dospělého člověka, což je na čerstvé ovoce významné množství.
Protože kaki obsahuje taniny (adstringencia) a rozpustnou vlákninu (změkčovadlo), zklidňuje a vysušuje stěny trávicí soustavy. Pektin a sliz stahují a působí protizánětlivě a karotenoidy jejich účinek ještě zesilují. Proto se doporučuje konzumovat plody při průjmech a kolitidách (zánětech tlustého střeva) jakéhokoliv původu. Tři až šest kaki denně pomáhá upravit pohyby střev a zmírnit zánět sliznice trávicího traktu.
Jelikož zralé plody obsahují malé množství taninů, mají slabý adstringentní účinek a nepomáhají ani při průjmech. Mají ale protizánětlivé účinky na střeva a jsou účinné při chronické kolitidě, střevních spazmech (křečích), nadměrné plynatosti a dráždivém tračníku.
Kaki jsou chudé na tuky a sodík, ale bohaté na karotenoidy, které chrání arterie. Proto se doporučují lidem s arteriosklerózou, hypertenzí a kardiovaskulárními problémy všeobecně.
Přestože podíl železa v kaki není nijak zvlášť významný, díky současné přítomnosti vitaminu C se tento minerál dobře vstřebává. Z toho důvodu se konzumace kaki doporučuje v případě anémie z nedostatku železa (tzv. sideropenické anémii).
I když je kaki sladké ovoce, diabetikům prospívá ze dvou důvodů: Více než polovinu z jeho 15 % sacharidů tvoří fruktóza, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snášejí a snáze vstřebávají. Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi. Diabetici mohou jíst kaki bez rizika a mít užitek z jeho pozitivního vlivu na trávicí soustavu, jakož i z obsahu karotenoidů a železa.
I když zralá kaki ztrácejí svůj adstringentní účinek, protože obsahují méně taninů, jejich změkčující a protizánětlivý účinek na trávicí soustavu jim zůstává.
Konzumace kaki: 1. Prsty ověřte jeho zralost. 2. Odstraňte stopku. 3. Plod rozkrojte napůl. 4. Jezte ho lžící nebo z něj vyrobte pyré.
Jelikož jsou kaki dostupné jen na podzim, je dobré v tomto období využít příležitosti a konzumovat je co nejvíce. Při průjmech jich lze sníst až šest denně.
Pyré z kaki: Oblíbená přísada do krémů, džemů, želé a kompotů a výborný doplněk k tofu, tvarohu či jogurtu.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.