Kaštan jedlý
Jejich největší podíl tvoří škrob a sacharóza, zatímco glukóza ani fruktóza se v nich téměř nevyskytují. Kaštany obsahují i proteiny, a to převážně mononenasycené a polynenasycené.
Neobsahují sice vitamin E a mají málo provitaminu A, ale jsou poměrně bohaté na vitamin C a vitaminy B1, B2, B6 a niacin. Koncentrace těchto látek je podobná jako v celozrnné pšenici (včetně klíčku). Díky tomu, že obsahují velké množství draslíku a málo sodíku, mají velmi dobrý vliv na lidi s hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami. Kaštany dále obsahují hodně železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a manganu.
Posilují svaly, mají alkalizující účinky, jsou adstringentní (stahující) a laktogenní (zvyšují vylučování mateřského mléka).
Jedlé kaštany se indikují v těchto případech: Únava způsobená fyzickou námahou (sportovci a těžce pracující) nebo podvýživou. Kaštany dodávají svalům sílu, tělu energii a mysli pocit pohody. Jsou dobrým zdrojem kalorií, vitaminů a minerálů potřebných k vývoji svalů a kostí u dospívajících.
Jedlé kaštany dodávají tělu energii, ale velmi málo tuků a sodíku. Vysoký obsah draslíku pomáhá při prevenci hypertenze. Při průjmovém onemocnění je vhodné zejména kaštanové pyré , které mírně stahuje a upravuje stolici.
Jedlé kaštany se doporučují jako potrava pro lidi, kterým selhávají ledviny, protože jejich alkalizující účinek snižuje škodlivé množství kyselých látek v krvi.
Podporují tvorbu a vylučování mateřského mléka a poskytují kojícím matkám i velké množství živin.
Jedlé kaštany mají výbornou chuť a dodávají tělu energii.
Za syrova se mohou konzumovat, jen pokud jsou dostatečně jemné. Vždy se musí dobře pokousat. Vařené se zbaví slupky a vaří se 20–30 minut ve vodě, do které můžeme přidat aromatické byliny, jako např. kmín, fenykl nebo tymián. Pečené se připravují v troubě nebo na žhavém uhlí, a to i se slupkou, kterou je dobré lehce naříznout, aby se uvolnil tlak. Pečené kaštany jsou velmi chutné.
Kaštanové pyré: Kaštany se po uvaření rozmačkají na kašovitou hmotu. Do vzniklé kaše lze přidat hnědý cukr, med nebo ji umíchat s mlékem. „Marron glacé“ je klasický francouzský dezert, který se připravuje z kvalitních kaštanů a vaječného bílku.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.