Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kokosový ořech

Kokosová palma dokáže odolávat nepřízni vnějších vlivů jako žádný jiný strom. Ohýbá se pod silou tropických cyklonů, ale její kořeny se jen tak nevyvrátí, a když je po bouřce, vzpřímeně se tyčí k nebesům, jako by se nic nestalo.
|
Typ článku: Encyklopedie

Kokosový ořech se skládá z vnější tvrdé vrstvy žluté nebo oranžové barvy, dále z vláknité střední vrstvy a jádra, které obsahuje semeno tvořené bílou dření. Tato část je určena k jídlu.

I když je to neuvěřitelné, kokosové ořechy se mohou plavit po vlnách oceánu tisíce kilometrů, aniž by ztratily schopnost vyklíčit.

V sanskrtu, jazyce starověké Indie, se kokosová plama nazývá kalpa vriksha, což přeloženo znamená „strom, který dává vše potřebné pro život“. Tento název není nadnesený, protože generace obyvatel Indonésie přežily jen díky kokosovým ořechům. Tyto plody poskytují jak tekutinu pro uhašení žízně, tak pevnou stravu. Z kokosových vláken se dají vyrábět provazy i kartáčky na zuby. Kmeny a listy palem slouží k výrobě sandálů, látek, a dokonce ke stavbě obydlí.

Složení dřeně kokosového ořechu se mění se stupněm její zralosti. U nezralého ovoce (6 až 7 měsíců) je želatinová, obsahuje velké množství vody a má nižší nutriční hodnotu. Dozráváním dřeň tvrdne, ztrácí vodu a výživné látky se více koncentrují. V této fázi je bohatá na sacharidy, proteiny a minerální soli, zejména hořčík, vápník a fosfor. Nejvíce zastoupenou živinou v kokosu jsou tuky, které tvoří třetinu hmotnosti zralého ořechu.

Kokosová voda a kokosové mléko jsou téměř stejně bohaté na minerály jako samotná dřeň, ale neobsahují žádné tuky. Litr kokosové vody obsahuje přibližně 300 mg hořčíku, což je DDD (doporučená denní dávka) pro dospělého člověka.

Dietetické a terapeutické využití je dáno obsahem minerálů, zejména hořčíku, kterého se ve zralé dřeni nachází 32 mg/100 g. Přestože to není velké množství, kokosový ořech obsahuje více hořčíku než potraviny živočišného původu, především maso, mléko a vejce. V těle se většina hořčíku nachází v kostech (60 %) a ve svalech (26 %). Tento minerál přispívá k pevnosti kostí a zdraví chrupavek v kloubech. Jeho nedostatek způsobuje křeče a zvýšenou dráždivost nervové soustavy. Kromě hořčíku kokosový ořech obsahuje i jiné minerály důležité pro svalovou soustavu a kosti, například vápník a fosfor.

Protože většina mastných kyselin kokosového ořechu je nasycená (poměr mastných kyselin v kokosovém ořechu: mononenasycené 1,4 g, polynenasycené 0,4 g, nasycené 30 g), mnozí odborníci na výživu se domnívali, že konzumace kokosu podporuje tvorbu cholesterolu, stejně jako nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích. To ale není pravda, protože na rozdíl od tuků živočišného původu obsahují molekuly kokosu 6 až 14 atomů uhlíku. Tyto krátké a středně dlouhé řetězce mastných kyselin nezvyšují hladinu cholesterolu, i když jsou nasycené. Živočišné tuky jsou většinou dlouhé řetězce nasycených mastných kyselin, například zdraví velmi škodlivá kyselina stearová, již tvoří až 18 atomů uhlíku.

Konzumace kokosového ořechu – dužiny nebo vody – pomáhá při následujících obtížích: odvápnění kostí (úbytek vápníku); osteoporóza (demineralizace a úbytek kostní hmoty); bolesti pohybového systému způsobené přetěžováním nebo zvýšeným svalovým napětím, zejména bolestmi zad.

Díky tomu, že kokosový ořech dodává tělu minerály, doporučuje se při prořezávání prvních zubů, protože podporuje tvorbu zdravé zubní skloviny, a lámání vlasů a nehtů.

Zralá dřeň se může konzumovat v syrovém stavu, a to buď celá, nebo nastrouhaná či pečená jako doplněk různých jídel. Želatinová dřeň se získává ze zelených kokosů. Má stejné výživné látky jako zralý plod, jen v nižších koncentracích. Po rozpůlení se konzumuje lžící.

Kopra je na slunci usušená kokosová dřeň. Kokosový olej se získává z kopry za působení vysokého tlaku. Kokosová voda je tekutina uvnitř ořechu, jíž v procesu zrání neustále přibývá. Výborně hasí žízeň.

Kokosové mléko se lisuje ze strouhané dřeně zralého kokosového ořechu:

Dřeň najemno nastrouháme nebo rozmixujeme v mixéru. Přidáme půl litru vařící vody a necháme 30 minut odstát. Namísto vody můžeme použít kravské mléko. Připravíme si bavlněnou látku, na niž položíme kokosovou směs. Látku se směsí svážeme do uzlíku a vymačkáme všechnu tekutinu. Abychom ořech využili co nejlépe, můžeme celý proces ještě jednou opakovat.

Kokosové mléko slouží jako nealkoholický nápoj nebo se může přidávat do ovocných koktejlů a jídel. Občerstvuje a poskytuje kvalitní živiny. Může se smíchat s vodou nebo kravským mlékem.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 24596
Datum: 21. 1. 2009