Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Který druh chleba je nejzdravější?

Je to chléb vyrobený z celozrnné mouky, která obsahuje otruby, klíček i endosperm. Takovýto chléb obsahuje v porovnání s bílým chlebem dvoj-, troj- i čtyřnásobek různých výživných látek.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Poradna výživy

V kombinaci s čerstvým ovocem, cereáliemi, zeleninou, bramborami či luštěninami je chléb velice zdravá potravina, která vám zajistí dostatek energie na několik hodin.

Naučte se kupovat celozrnný chléb jako Graham, grahamové večky, Vita, Moskevský či Kyjevský chléb a celozrnné pečivo, např. grahamové rohlíky, kornspitz, multirohlík či celozrnné dalamánky. Zjistěte si, zda ve vaší blízkosti není pekárna, která peče celozrnný chléb. Případně se naučte péct si chléb vlastní.

Celozrnná mouka obsahuje správný poměr škrobu, bílkovin, tuku, vlákniny a navíc je přímo nabita vitamíny a minerály. I ti moli – jak se zdá – vědí, co je zdravé. Bílá mouka je na druhé straně výživově tak chudá, že je příliš nezajímá.

Skladujte celozrnnou mouku v ledničce nebo mrazáku. Anebo ještě lépe, pořiďte si mlýnek, kupte si obilí a namelte si vždy pouze potřebné množství čerstvé mouky.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 15379
Datum: 11. 3. 2009