Květák hojí střevní sliznici, má hodně minerálů
Pro český národ, který je na špici v úmrtí na rakovinu tlustého střeva, je hodně užitečný. Hojí totiž střevní sliznici. Obsahuje i zinek, měď, jód a fluór a spoustu dalších minerálních látek.
Pokud si nemůžete vzpomenout, jak se jmenujete, jezte květák. Působí proti skleróze. (I když… Zaslechla jsem, že skleróza je známkou inteligence. Blbec prý nemá co zapomenout… Nu a někdo tvrdí, skleróza může být i užitečná: člověk se dozvídá stále nové věci J.)
Květák také obsahuje vitaminy B, například B5, ten tělo potřebuje například k tomu, aby mohlo vyrobit kortizon. Na co ho potřebujeme? Například když máme v těle záněty, abychom se s nimi snáze vypořádali.
Květák nadýmá – to je tedy fakt, nikoli jen argument odpůrců květáku. Ale od čeho máme koření? Jednou si dejme květák s muškátovým květem, podruhé s česnekem, potřetí s koriandrem, počtvrté s estragonem a pak třeba s bazalkou. Vyrobme si zálivku například z jogurtu, oleje, česneku, sójové omáčky a bylinkové soli. K tomuto základu dejme některé z oblíbených koření či čerstvých, nasekaných bylinek.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.