Luštěniny
Cizrna
Díky svým významným terapeutickým vlastnostem je cizrna potravinou vhodnou pro lidi žijící v současném uspěchaném světě....Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieČočka
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie (338 kcal/100 g)....Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieBob
Lidé konzumují bob už celá tisíciletí. Je to pravděpodobně nejstarší pěstovaná luštěnina. Čerstvý bob obsahuje velké...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieSója I
Ti, kteří umí japonsky, vědí, že v japonštině neexistuje ekvivalent pro slovní spojení „návaly horka“, což je...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieSója II
Sója patří k potravinám, které jsou pro naše zdraví velmi pospěšné, a to nejen díky své nutriční hodnotě, jež je větší...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieFazole
Dlouho se diskutovalo o tom, zda byla fazole do Evropy dovezena z Ameriky, nebo ji Evropané znali už před jejím objevením. Podle...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieČetl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?
Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyNemusím klíčené fazole mungo nejprve uvařit?
Ne. Fazoli mungo i čočku můžete po naklíčení konzumovat syrové. Ostatní luštěniny je třeba uvařit.Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyHummus je chutná pasta z cizrny
Je žlutá pasta, vyráběná z vařené rozmixované cizrny. Dalšími ingrediencemi jsou tahini (sezamová pasta), citronová šťáva a...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieJsem po operaci žlučníku a těžko trávím vařené fazole. Můžu jíst hrách?
Hrách – zvláště mladý zelený hrášek, a to i mražený – je o mnoho snadněji stravitelný než suché luštěniny. Obsah...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Rady lékaře