Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hrách

Pokud jste v dětství potají vybírali z jídla hrách, abyste ho nemuseli jíst, máte nyní příležitost dát mu druhou šanci. Uvidíte, že se to vyplatí, zejména trpíte-li nějakou srdeční chorobou.
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Encyklopedie

Syrový hrách obsahuje 79 % vody. Obsahuje také významné množství sacharidů, kterých má ale méně než brambory. Jsou tvořeny především škrobem a malým množstvím sacharózy.

Obsah bílkovin je vyšší než v bramborách, téměř porovnatelný s rýží a blíží se obsahu proteinů v obilninách; je však daleko menší než v jiných luštěninách, např. fazoli.

Ve hrachu se nachází vitaminu B1. Kromě toho je hrách dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a kyseliny listové, látek potřebných pro správnou funkci srdce a nervové soustavy. Hrách ve 100 g obsahuje 40 mg vitamínů C, tedy skoro stejně jako citron (53 mg).

Ve 100 g hrachu se nachází 244 mg draslíku, minerálu důležitého pro funkci srdce. Je dobrým zdrojem železa, zinku, kyseliny listové a vlákniny. Poskytuje i významné množství provitaminu A (betakarotenu), vitaminu E a hořčíku.

Hrách obsahuje vše, co má mít potrava s pozitivními účinky na srdce, a nejsou v něm téměř žádné tuky ani sodík, jejichž konzumace správnou funkci srdce ohrožuje. Díky tomu je vhodným doplňkem stravy všech, kdo mají slabé srdce, chlopenní vady, kardiomyopatii (onemocnění srdečního svalu provázené poruchou srdeční funkce) nebo ischemickou chorobu srdeční.

Hrách je velmi výživná potravina bohatá na vitaminy skupiny B a minerály potřebné pro správnou funkci nervového systému. Je vhodný v případě oslabené nervové soustavy, neurastenie, podrážděnosti, deprese, nespavosti a jiných funkčních poruch.

Díky vysokému obsahu proteinů (hlavně v kombinaci s obilninami), vitaminů a minerálů je hrách velmi vhodnou potravou pro těhotné a kojící ženy. Je bohatý i na kyselinu listovou, jež působí preventivně při vývoji nervové soustavy plodu.

Protože se škrob v hrachu během trávení pomalu přeměňuje na glukózu, snášejí ho dobře i diabetici.

Pokud je hrách měkký, může se jíst syrový. Je velmi chutný a zdravý. Mražený hrách se konzumuje po rozmrazení a ohřátí. Hrách by se neměl vařit více než 5−10 minut (vaří-li se déle, zničí se skoro celý obsah vitaminů).

Sušený hrách se může skladovat velmi dlouho, i když tím ztrácí většinu obsahu provitaminu A a vitaminu C. Jíst se dá po krátkém vaření. Konzervovaný se dá jíst bez jakékoliv úpravy. Ztráta vitaminů se pohybuje v rozmezí od 15 do 30 %.

Hrách sám nebo v kombinaci s kukuřicí či jinou obilninou je ideální potravou pro pacienty s ischemickou chorobou srdce.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 26930
Datum: 21. 1. 2009