Luštěniny

Četl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?
Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
Nemusím klíčené fazole mungo nejprve uvařit?
Ne. Fazoli mungo i čočku můžete po naklíčení konzumovat syrové. Ostatní luštěniny je třeba uvařit.Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
Hummus je chutná pasta z cizrny
Je žlutá pasta, vyráběná z vařené rozmixované cizrny. Dalšími ingrediencemi jsou tahini (sezamová pasta), citronová šťáva a...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Jsem po operaci žlučníku a těžko trávím vařené fazole. Můžu jíst hrách?
Hrách – zvláště mladý zelený hrášek, a to i mražený – je o mnoho snadněji stravitelný než suché luštěniny. Obsah...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Rady lékaře
Čočka obsahuje hodně železa, ale četl jsem, že rostlinné železo se špatně vstřebává do krve. Co s tím?
Zkuste například čočkový salát s citronovou zálivkou. Je totiž zjištěno, že rostlinná forma železa se asi 4-5 krát lépe...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
Celá naše rodina má ráda luštěniny, ale trpíme průvanem, když po nich musíme ustavičně větrat.
Luštěniny obsahují oligosacharidy (rafinózu, stachyózu), které člověk nedokáže strávit, ale baktérie žijící v jeho střevě...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
Cizrna, římský hrách
Cizrna je luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Vyniká velkou výživnou hodnotou (obsahuje okolo 30% bílkovin...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Sójové boby
Sója pochází z Číny a pěstuje se po tisíciletí v několika odrůdách, žluté, zelené, červené a černé. K přípravě jídel...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Hrách
U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Fazole pinto
Fazole pinto jsou svojí moučnou konzistencí vhodné pro široké použití. Uplatní se v polévkách, pomazánkách, zapečených...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie