Luštěniny
Čočka obsahuje hodně železa, ale četl jsem, že rostlinné železo se špatně vstřebává do krve. Co s tím?
Zkuste například čočkový salát s citronovou zálivkou. Je totiž zjištěno, že rostlinná forma železa se asi 4-5 krát lépe...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyCelá naše rodina má ráda luštěniny, ale trpíme průvanem, když po nich musíme ustavičně větrat.
Luštěniny obsahují oligosacharidy (rafinózu, stachyózu), které člověk nedokáže strávit, ale baktérie žijící v jeho střevě...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyCizrna, římský hrách
Cizrna je luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Vyniká velkou výživnou hodnotou (obsahuje okolo 30% bílkovin...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieSójové boby
Sója pochází z Číny a pěstuje se po tisíciletí v několika odrůdách, žluté, zelené, červené a černé. K přípravě jídel...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieHrách
U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieFazole pinto
Fazole pinto jsou svojí moučnou konzistencí vhodné pro široké použití. Uplatní se v polévkách, pomazánkách, zapečených...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieFazole černé oko, vigna čínská
U nás k dostání poměrně vzácně, pochází z jižní Afriky, kde se dodnes ve velkém rozsahu pěstuje. Odtud se na začátku 18....Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieFazole bílá máslová (měsícovitá), limské boby
Dováží se převážně z ostrova Madagaskar. Fazole jsou velké, zploštělé, mají ledvinovitý tvar a bílou barvu. Po uvaření...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieFazole mungo, zelená soja
Zemí původu je Indie, jsou však oblíbené na celém dálném Východě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieFazole adzuki, vigna hranatá
Jsou malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí. Pochází z Číny a v současnosti se pěstují po celé...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie