Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Luštěniny

Četl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?

Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Nemusím klíčené fazole mungo nejprve uvařit?

Ne. Fazoli mungo i čočku můžete po naklíčení konzumovat syrové. Ostatní luštěniny je třeba uvařit.Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Hummus je chutná pasta z cizrny

Je žlutá pasta, vyráběná z vařené rozmixované cizrny. Dalšími ingrediencemi jsou tahini (sezamová pasta), citronová šťáva a...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Jsem po operaci žlučníku a těžko trávím vařené fazole. Můžu jíst hrách?

Hrách – zvláště mladý zelený hrášek, a to i mražený – je o mnoho snadněji stravitelný než suché luštěniny. Obsah...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Rady lékaře

Čočka obsahuje hodně železa, ale četl jsem, že rostlinné železo se špatně vstřebává do krve. Co s tím?

Zkuste například čočkový salát s citronovou zálivkou. Je totiž zjištěno, že rostlinná forma železa se asi 4-5 krát lépe...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Celá naše rodina má ráda luštěniny, ale trpíme průvanem, když po nich musíme ustavičně větrat.

Luštěniny obsahují oligosacharidy (rafinózu, stachyózu), které člověk nedokáže strávit, ale baktérie žijící v jeho střevě...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy

Cizrna, římský hrách

Cizrna je luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Vyniká velkou výživnou hodnotou (obsahuje okolo 30% bílkovin...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Sójové boby

Sója pochází z Číny a pěstuje se po tisíciletí v několika odrůdách, žluté, zelené, červené a černé. K přípravě jídel...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Hrách

U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Fazole pinto

Fazole pinto jsou svojí moučnou konzistencí vhodné pro široké použití. Uplatní se v polévkách, pomazánkách, zapečených...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
|< < 1 2 3 4 5 > >|