Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Měli bychom si dát pozor na oxaláty?

Ledvinové kameny postihnou během života až jednoho z deseti lidí. Oxalátové kameny jsou nejběžnějším typem, který se tvoří, pokud se koncentrace oxalátu (šťavelanu) v moči dostane na takovou úroveň, že oxalát v podstatě krystalizuje z roztoku.
|
Typ článku: Poradna výživy

Některá jídla obsahují spoustu šťavelanů. Měli bychom se snažit snížit jejich příjem, abychom snížili riziko? U špenátu, rebarbory či mangoldu (nejbohatších zdrojů) je třeba si dávat pozor (a nejíst je ve velkých množstvích). Obecně se však ukázalo se, že lidé, kteří trpí na ledvinové kameny, zřejmě nejedí v průměru oxalátů více než lidé, kteří na kameny netrpí. 

Více záleží na tom, co vstřebáváte, než na tom, co jíte. Celkově se zdá, že vliv oxalátů z potravy na jejich hladinu v moči je malý.

Počet přečtení: 215
Datum: 12. 7. 2024