Měli bychom si dát pozor na oxaláty?
Ledvinové kameny postihnou během života až jednoho z deseti lidí. Oxalátové kameny jsou nejběžnějším typem, který se tvoří, pokud se koncentrace oxalátu (šťavelanu) v moči dostane na takovou úroveň, že oxalát v podstatě krystalizuje z roztoku.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Některá jídla obsahují spoustu šťavelanů. Měli bychom se snažit snížit jejich příjem, abychom snížili riziko? U špenátu, rebarbory či mangoldu (nejbohatších zdrojů) je třeba si dávat pozor (a nejíst je ve velkých množstvích). Obecně se však ukázalo se, že lidé, kteří trpí na ledvinové kameny, zřejmě nejedí v průměru oxalátů více než lidé, kteří na kameny netrpí.
Více záleží na tom, co vstřebáváte, než na tom, co jíte. Celkově se zdá, že vliv oxalátů z potravy na jejich hladinu v moči je malý.
Počet přečtení: 165
Datum: 12. 7. 2024