Ořechy si získávají stále více respektu
Když byla nízkotučná strava tím „pravým ořechovým", ořechy nepožívaly velké vážnosti. Dnes je tomu ale jinak. Ořechy obsahují velké množství prospěšných látek - vlákninu, bílkoviny, vitamin E, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a arginin (aminokyselina, která zlepšuje stav krevních cév).
Rubrika: Ořechy a semena
| Typ článku: Poradna výživy
Značné množství vědeckého výzkumu dnes svědčí o několika významných prospěšných zdravotních účincích ořechů: snížení rizika infarktu, onemocnění cukrovkou 2. typu a výskytu žlučníkových kamenů s potřebou jejich vyoperování. Ořechy také pomáhají snižovat hladinu krevního cholesterolu, včetně LDL cholesterolu, a to jak nahrazením škodlivých potravin či přímo jeho snižováním.
Když sníte třicet gramů ořechů, představuje to asi 180 kalorií. Na kusy se jedná asi o:
23 mandlí, 6-8 paraořechů, 18 kešú, 21 lískových oříšků, 10-12 makadamských ořechů, 28 arašídů, 19 pekanových ořechů, 167 píniových oříšků, 49 pistácií nebo 14 půlek vlašského ořechu
Počet přečtení: 5178
Datum: 21. 4. 2011