Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ořechy stoupají na žebříčku popularity

Když bylo heslem dne ‚bez tuku‘, ořechy nebyly v příliš velké vážnosti. Dnes svoji pozici mezi zdravými potravinami stále více posilují. Mezi ceněné složky ořechů patří vláknina, bílkoviny, vitamín E, vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a arginin (aminokyselina, která přispívá k lepší funkčnosti cévního systému).
|
Typ článku: Studie

 

Značné množství vědeckých poznatků dnes potvrzuje celou řadu prospěšných účinků konzumace ořechů – snížení rizika infarktu a cukrovky II. typu, nižší riziko operace žlučníku. Ořechy také snižují hladinu cholesterolu (včetně LDL cholesterolu), a to jak nahrazováním škodlivých potravin, tak přímým snižováním hladiny cholesterolu.

Když sníte třicet gramů ořechů – což představuje asi 180 kalorií – buďte si jisti, že podobné kalorie někde ze svého jídelníčku odečtete. Třicet gramů se rovná:

23 mandlím, 6-8 para ořechům, 18 kešu ořechům, 21 lískovým oříškům, 28 burským oříškům, 167 piniovým oříškům, 49 pistáciovým oříškům, 14 půlkám vlašského ořechu

Harvard Women’s Health Watch

Počet přečtení: 5195
Datum: 11. 11. 2009