Ořechy stoupají na žebříčku popularity
Když bylo heslem dne ‚bez tuku‘, ořechy nebyly v příliš velké vážnosti. Dnes svoji pozici mezi zdravými potravinami stále více posilují. Mezi ceněné složky ořechů patří vláknina, bílkoviny, vitamín E, vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a arginin (aminokyselina, která přispívá k lepší funkčnosti cévního systému).
Rubrika: Ořechy a semena
| Typ článku: Studie
Značné množství vědeckých poznatků dnes potvrzuje celou řadu prospěšných účinků konzumace ořechů – snížení rizika infarktu a cukrovky II. typu, nižší riziko operace žlučníku. Ořechy také snižují hladinu cholesterolu (včetně LDL cholesterolu), a to jak nahrazováním škodlivých potravin, tak přímým snižováním hladiny cholesterolu.
Když sníte třicet gramů ořechů – což představuje asi 180 kalorií – buďte si jisti, že podobné kalorie někde ze svého jídelníčku odečtete. Třicet gramů se rovná:
23 mandlím, 6-8 para ořechům, 18 kešu ořechům, 21 lískovým oříškům, 28 burským oříškům, 167 piniovým oříškům, 49 pistáciovým oříškům, 14 půlkám vlašského ořechu
Harvard Women’s Health Watch
Počet přečtení: 5195
Datum: 11. 11. 2009