Piniové oříšky
Chilská araukárie, známá i jako chilská borovice, dorůstá výšky 60 metrů. Araukáncům, kteří jsou známí svojí legendární silou a vytrvalostí, poskytuje oříšky, které tvoří základ jejich stravy.
Přestože jsou piniové oříšky velmi lahodné, jejich využití je celkově omezené. Je to dáno tím, že jich je relativně málo, a jsou tedy velmi drahé. Většinou se používají k dekoraci pečiva či jako koření do exkluzivních jídel.
Piniové oříšky mají velkou nutriční hodnotu. Obsahují 61 % tuků, složených převážně z polynenasycených mastných kyselin, jako jsou kyseliny linolová a pinolová, které jsou velmi důležité při tvorbě nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jsou bohaté i na biologicky kvalitní (kompletní) proteiny, jakož i na vitamin B1 a železo. Vynikají svým obsahem vitaminu B1; předčí je jen slunečnicová semínka, pšeničné klíčky a pivní kvasnice.
Pomáhají díky obsahu vitaminu B1 a esenciálních mastných kyselin při poruchách nervové soustavy. Doporučují se lidem, kteří trpí stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži (např. studentům). Jejich mastné kyseliny mají blahodárný vliv na arterie.
Syrové piniové oříšky mají velmi příjemnou chuť. Můžete jich sníst i hrst, ale je třeba dobře je rozžvýkat. Musí se skladovat v uzavřené nádobě, protože se rychle kazí. Dají se používat jako koření při přípravě delikatesních jídel, protože mají příjemnou chuť a vysokou nutriční hodnotu.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.