Potraviny pro snížení úzkosti
Úzkost je biologická vlastnost člověka, která předchází okamžikům skutečného nebo domnělého nebezpečí. V této souvislosti se objevuje mnoho nepříjemných příznaků, jako například únava, nespavost, pocit na omdlení, bolest na hrudi a bušení srdce, sucho v ústech, svalové napětí a bolest, pocit „knedlíku“ v krku, mentální zmatenost, pocit bezmoci.
Tyto příznaky nejsou vzácné, úzkostí trpí velká část populace. A většina lidí má potíže řídit se v této věci jednoduchými radami. Velká část těchto obtíží však souvisí s životním stylem, který vedeme, zejména pokud jde o jídlo.
Kortizol je stresový hormon; stejný, který vyvolává úzkost. Tento hormon musí být v rovnováze se serotoninem, který je zodpovědný za štěstí. Přijatá potrava hraje zásadní roli v množství těchto hormonů kolujících v krevním oběhu.
Naše stravovací návyky prošly za posledních několik desetiletí mnoha změnami. Mnozí uvádějí jako hlavní příčinu nedostatek času. Prodloužila se doba dojíždění do zaměstnání, což mnohé nutí opouštět své domovy, aniž by si dali první a nejdůležitější jídlo dne: snídani. Mnohá jídla se dostala mimo domov, což nutí lidi jíst to, co najdou, a ne to, na co mají často chuť.
Rychlé občerstvení zakoupené na cestách
Naše večerní jídlo by mělo být co nejblíže západu slunce, přičemž nezapomeňte, že v létě zapadá slunce později a poslední jídlo bychom měli přijmout alespoň dvě hodiny před spaním. Při posledním jídle bychom měli upřednostnit konzumaci potravin bohatých na sacharidy, například ovoce, ovesné vločky nebo müsli, toasty a polévky z hlíz nebo kořenů. Pozor také na množství.
Serotonin, hormon, který kontroluje kortizol a následně řídí úzkost, se produkuje ráno do 9 hodin. Je nezbytné jíst při snídani potraviny bohaté na tryptofan, protože to je surovina, kterou tělo využívá k produkci tohoto hormonu štěstí.
Zařaďte do snídaně některé z následujících potravin: ovesné vločky nebo müsli, cizrnu, může být ve formě hummusu, sójové boby ve formě mléka nebo tofu (mohou být grilované nebo jako pomazánka), arašídy (in natura, ve formě mléka nebo arašídového másla), lískové oříšky, kešu ořechy, para ořechy, mandle (čerstvé, ve formě mléka nebo ricotty), rýži natural (může být ve formě sladké rýže), banán, med.
Z výše uvedených potravin zahrňte dva až tři zdroje. Nikdy nejezte více než jeden zdroj ořechů během jednoho jídla, aby nedošlo k nadbytku tuku.
Tofu a sójové mléko
Přestaňte konzumovat následující potraviny, které obsahují stimulanty: kávu (i tu bez kofeinu), zelený, černý, červený i bílý čaj a také čaj maté, alkoholické nápoje, guaranu, kolové nealkoholické nápoje, čokoládu.
Tyto stimulanty narušují tvorbu serotoninu a zvyšují úzkost. Někteří mohou tvrdit, že když je užívají, cítí se lépe. Dejte si pozor, je to varovné znamení, protože již můžete trpět závislostí.
Některé úvahy o produkci serotoninu:
· Střevo je místem produkce serotoninu, proto je důležité, aby správně fungovalo. Konzumujte celozrnné potraviny, ovoce a zeleninu. Zvyšte příjem vody. Odstraňte ze svého stolu rafinované potraviny.
· Ranní opalování zvyšuje podněty pro produkci serotoninu, k tomuto prospěchu postačí 20 minut na sluníčku.
· Pohyb zlepšuje funkci střev a dokonce podporuje větší produkci serotoninu, pokud se provádí ráno. Obujte si tenisky a vyrazte brzy ráno na procházku. Uvidíte, že váš den bude jiný.
· Dobrý spánek pomáhá kontrolovat hladinu kortizolu a zabraňuje tomu, aby poškozoval produkci serotoninu. Vaše výkonnost bude lepší, pokud se vám podaří usnout před půl desátou večer.
Tato doporučení nemají nahradit užívání léků nebo konzultaci s odborníkem, ale pomohou vám lépe se vypořádat s úzkostí a na lékaři bude, aby vám léky snížil nebo dokonce vysadil, pokud to uzná za vhodné.
Jídlo může mít na naši mysl silný vliv. Alespoň 15 minut pohybu na slunci v ranních hodinách, brzké uléhání do postele a přizpůsobení se správnému jídelníčku mohou při zvládání úzkosti velmi pomoci. Pomozte svému mozku a proveďte potřebné změny životního stylu ještě dnes!
Ricardo Vargas, Abundant Health