Potraviny způsobující zánět
Jaké stimuly odstartují škodlivou zánětlivou kaskádu? Obvykle slyšíme o prozánětlivých vlastnostech dlouhodobé konzumace tučné stravy, nicméně zánětlivý účinek nemusí být omezen na dlouhodobou konzumaci, ale může být zjevný již po snědení jediného pokrmu.
Během několika hodin po snědení nezdravého jídla hladiny ukazatelů zánětu jako interleukin-6 (IL-6) prudce stoupnou. Za šest hodin se zdvojnásobí. Většina studií ukazuje nárůst IL-6 po konzumaci tučného pokrmu. Jenže testované pokrmy nebyly jen plné masa, vajec, mléka a oleje, ale i rafinovaných sacharidů, jako je bílá mouka a přidané cukry.
Když lidem podáte čistý máselný tuk bez sacharidů, stále dojde během hodin k prudkému nárůstu zánětu, což dokazuje, že přidané tuky jsou samy o sobě prozánětlivé. Když však lidem dáte čistou cukrovou vodu bez tuku, dojde k tomu stejnému. Prokazuje to, že i přidaný cukr podporuje zánět v těle.
Proč by nám měly dělat starosti zánětlivé reakce těla na pozření nezdravého jídla? Protože máme spoustu dat ukazujících na to, že přetrvávající mírný zánět je základním faktorem několika vysoce smrtných chronických nemocí a strava může k zánětu buď přispívat, nebo ho tlumit.
Když budete pravidelně dosahovat hladin IL-6 okolo 3 pg/ml, bude se s tím pojit dvojnásobné riziko úmrtí. Nejspíše proto, že zánět je spojen se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění, což je největší zabiják mužů a žen. A to spojení je podobně silné jako u jiných, známějších rizikových faktorů, jako je vysoký (LDL) cholesterol.
Ne všechny tučné potraviny vyvolávají zánět. Soubor více než tuctu studií ukázal, že celistvé rostlinné potraviny jako ořechy nijak nezvyšují ukazatele zánětu, a to ani při konzumaci několika hrstí ořechů denně. Když si do hovězího hamburgeru přidáte polovinu avokáda, tak dokonce můžete zmírnit zánětlivou odezvu způsobenou masem (a to i tzv. libovým masem – zvěřinou).