Sůl podporuje vznik autoimunitních onemocnění
V časopisu Nature (březen, 2013) jsou zveřejněny výsledky třech studií, které se zabývaly souvislostmi imunitní reakce na jedné straně a genové regulace a způsobu života na straně druhé. V jedné z nich podávali myším „slanou“ stravu a zjistili, že myšky z toho produkují mnohem více imunitních buněk, přičemž u nich zároveň dochází k vývoji nejtěžší formy sklerózy multiplex (autoimunitní encefalomyelitida). Zdá se tedy, že sůl působí jako silný stimulátor zánětlivé a imunitní reakce. Je to pravděpodobně i jedno z vysvětlení, proč má slepičí vývar tak pozitivní účinky při virózách - je prostě slaný.
Sůl samozřejmě není jediným faktorem, který má vliv na imunitní reakci. Zatím nevíme, jaké množství soli imunitní a zánětlivou reakci iniciuje a ani to, zda dieta s nízkým obsahem soli může působit preventivně. Avšak vzhledem ke všem známým negativním účinkům nadměrného užívání soli vám musíme poradit: jezte méně soli - sůl je možná nad zlato, určitě však není nad zdraví!
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.