Pozor na kyseliny!
Důvodem, proč jsou živočišné bílkoviny škodlivé pro funkčnost ledvin, je to, že obecně vytvářejí více kyselin. Mívají totiž vyšší hladiny aminokyselin obsahujících síru, jako je metionin, což při metabolickém procesu v těle vytváří kyselé produkty. Ovoce a zelenina naopak působí zásaditě, což pomáhá neutralizovat kyseliny v našich ledvinách.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Dávky kyselin ve stravě závisejí na vyváženosti potravin s kyselými účinky (jako jsou maso, vajíčka a sýry) a jídel projevujících se zásaditě (jako ovoce a zelenina). Analýza o vztahu jídla a ledvinových funkcí ukázala, že vyšší dávky kyselin v jídle souvisejí s podstatně vyšším rizikem úniku bílkovin do moči, což signalizuje poškození ledvin.
Počet přečtení: 197
Datum: 6. 3. 2024