Proč se rostlinné bílkoviny označují jako neplnohodnotné? Něco jim chybí?
Světová zdravotnická organizace přestala rostlinné zdroje bílkovin (obilniny, luštěniny, ořechy a semena) označovat za neplnohodnotné už roku 1955. Na 6. světovém kongrese o výživě Dr. Bressani referoval, že „složení je v v kombinaci rostlinných potravin k nerozeznání od bílkovin živočišných a naopak.“
Na to, abyste vhodně zkombinovali rostlinné potraviny a získali všechny potřebné aminokyseliny, nemusíte být výživovým poradcem amerického prezidenta. Dokázali to indiáni, kteří jedli kukuřici a fazole, Číňani (soja a rýže), Arabové (pšenice a sezam, pšenice a cizrna), Indové (pšenice, čočka, rýže a fazole) a dokázali to i naši předkové (fazole a brambory). Používejte všechny zdroje rostlinných bílkovin a nebude vám chybět žádná aminokyselina.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob