Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč se rostlinné bílkoviny označují jako neplnohodnotné? Něco jim chybí?

Toto označení jim bylo přiřknuto – vzhledem na tehdy známé skutečnosti – na začátku minulého století a někteří naši lékaři a biologové zabývající se výživou ho používají dodnes.
|
Typ článku: Poradna výživy

Světová zdravotnická organizace přestala rostlinné zdroje bílkovin (obilniny, luštěniny, ořechy a semena) označovat za neplnohodnotné už roku 1955. Na 6. světovém kongrese o výživě Dr. Bressani referoval, že „složení je v v kombinaci rostlinných potravin k nerozeznání od bílkovin živočišných a naopak.“

Na to, abyste vhodně zkombinovali rostlinné potraviny a získali všechny potřebné aminokyseliny, nemusíte být výživovým poradcem amerického prezidenta. Dokázali to indiáni, kteří jedli kukuřici a fazole, Číňani (soja a rýže), Arabové (pšenice a sezam, pšenice a cizrna), Indové (pšenice, čočka, rýže a fazole) a dokázali to i naši předkové (fazole a brambory). Používejte všechny zdroje rostlinných bílkovin a nebude vám chybět žádná aminokyselina.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 5296
Datum: 26. 3. 2008