Proč zeleninové šťávy?
Doporučuji, abyste s koupí příliš nespěchali a koupili si zařízení zahraniční výroby (např. zn. Moulinex). Ušetříte si tak mnoho komplikací a nervozity při poruchách lacinějších typů.
Šťávy připravujeme z dobře očištěné, syrové a zdravé zeleniny. Kořenovou zeleninu pokud možno nečistíme nožem, ale jen kartáčkem důkladně vydrhneme. Z celeru, petržele, řepy ap. používáme spolu s kořeny a bulvami i listovou část rostliny. Šťávy musí být vždy čerstvě připravené, protože už po několika hodinách se z nich mnohé látky ztrácejí. Abychom zpomalili proces znehodnocování, můžeme přidat citronovou šťávu a uložit do spodní části chladničky.
Nyní chci odpovědět na otázku v nadpisu. Účinnost šťáv spočívá ve vysokém obsahu vitaminů, minerálů, rostlinných hormonů, barviv a enzymů, jejichž dlouhodobý nedostatek v koncentrované a tepelně znehodnocené potravě civilizované společnosti je příčinou mnohých – pokud ne všech – onemocnění.
Šťávy tedy slouží jako koncentráty všech uvedených látek a uplatní se jak v prevenci, tak v léčbě. To ovšem neznamená, že kdo pije šťávy, nemusí nebo by neměl jíst zeleninu v přírodní formě. Avšak člověk není schopen „doběhnout zmeškané“ příjmem přírodních léků v přirozené formě, proto se doporučují šťávy, které mají větší koncentraci všech léčivých prvků.
MUDr. Igor Bukovský (Miniencyklopedie přírodní léčby, Advent-Orion)