Rýže
Některé odrůdy, např. rýže horská, zavodnění nevyžadují. V tropech se rýže sklízí dvakrát do roka, v subtropech jedenkrát. Největším producentem rýže jsou Čína, Indie a Indonésie.
Plody rýže - obilky - se používají k výrobě mouky, škrobu, vína (saké), sladké kaše (amasaké), rýžového octa, sladu, z klíčků se lisuje kvalitní olej. Sláma se využívá k výrobě rohoží, košíků a jemného papíru. Rýže obsahuje asi 80% sacharidů, 12% bílkovin, 2,5% tuků, řadu vitamínů B. Plnohodnotná je však jen rýže neloupaná, resp. pololoupaná - natural.
Civilizace ochudila rýži loupáním o mnoho cenných látek. Lidé žijící na Dálném Východě živící se pouze loupanou rýží často trpí nemocí beri-beri, tj. nemocí z nedostatku vitamínu B-1. Nehlazená rýže obsahuje hodně vlákniny, dále vitamín E, železo, fosfor, hořčík a další. V obchodech se zdravou výživou lze koupit několik druhů neloupané rýže - podlouhlou rýži natural, kulatou rýži pololoupanou, sladkou rýži a divokou rýži indiánskou, která má černou barvu a používá se spíš jako koření. Rýži lze použít jako přílohu, hlavní jídlo, k přípravě sladkých kaší a nákypů, krémů, čajů, kávy a zevně na obklady.