Sedm výživových principů
Každý má tu přednost dojít k takovému rozhodnutí sám. Není nad svobodné rozhodnutí. Proto prosím čtenářky, které budou mít touhu získat své muže nebo děti pro takový typ stravování, který buduje zdraví, ať předně jdou příkladem a snaží se respektovat rychlost změn u svých partnerů nebo dětí. Postupná reforma může mít pro někoho lepší efekt než „šoková" terapie.
Pro ty, kteří se svobodně rozhodli udělat změny ve stravování, mám několik praktických stravovacích rad, které dokážou v největší možné míře ochránit vaše zdraví. Doporučené rady můžeme vnímat jako ideál. Míra aplikování rad záleží na každém člověku osobně. Čím blíže se dostaneme k tomuto ideálu, tím bychom měli být (statisticky a prognosticky) vzdálenější od všech civilizačních i běžných nemocí. Tak jako všechno kolem nás, i výběr potravin a samotné vaření jsou ovlivněny dobou. V čase nezadržitelného pronikání polotovarů, instantních potravin, rychlého (často nezdravého) občerstvení, ale také neobjektivních reklam a výživových mýtů je potřeba připomenout si sedm základních principů zdravé výživy - včetně racionálních důvodů, které by nás měly motivovat ke změnám.
Co nejvyšší podíl zdravých rostlinných produktů, co nejnižší podíl živočišných produktů
Nemocnost zvířat dnes rychle stoupá, podmínky chovu jsou často nevyhovující. Nadmíra živočišných produktů je jednou z hlavních příčin civilizačních chorob. Odborníci propagují návrat k původní (převážně rostlinné) potravě člověka. Pestrá rostlinná potrava dodá organismu dostatek stavebních a ochranných látek i dostatek energie (mimo vitamin B12).
Co nejvyšší podíl zdravých přírodních potravin, co nejnižší podíl průmyslově zpracovaných potravin
Rafinované potraviny a mnohé průmyslově zpracované výrobky jsou ochuzeny o velké procento hodnotných látek. Navíc obsahuje většina z nich hodně tuku, cukru, soli, konzervačních látek, barviv a podobně. Potrava v původním stavu (obiloviny, luštěniny, zelenina apod.) je ve všech ohledech nejvhodnější.
Zvýšení podílu potravin v BIO kvalitě, snížení podílu potravin neznámého původu a kvality
Nezvratná ekologická situace je příčinou nadměrné kontaminace potravin škodlivými látkami. Ekologické zemědělství tyto nežádoucí vlivy snižuje na minimum. Dnes už jsou na českém trhu stovky produktů a výrobků ekologického zemědělství. Prodejny zdravé výživy, ale i některé supermarkety nabízejí jak trvanlivé bioprodukty, tak i čerstvou zeleninu, brambory a ovoce v BIO kvalitě. Cena za kvalitní biopotraviny je investicí do vlastního zdraví.
Co nejvyšší podíl šetrných tepelných úprav, co nejnižší podíl zdraví ohrožujících tepelných úprav
K nadbytku cholesterolu a nasycených mastných kyselin dochází ne pouze samotnou konzumací živočišních produktů, ale také z důvodu nešetrných tepelných úprav. Časté smažení, fritování či příprava jídel na roštu a na grilu mohou mít velký podíl na tomto stavu. Vznik karcinogenních látek může způsobovat také samotné přepalování tuků a reakce v
důsledku těchto tepelných úprav. Pro prevenci vzniku srdečních nemocí, ale také rakoviny a nemocí trávicích orgánů jsou vhodné šetrnější tepelné úpravy jako vaření, dušení, blanšírování, pečení apod. Pro dobré zdraví je nutné začít používat zdravé alternativy tepelných úprav.
Každodenní konzumace syrového ovoce a zeleniny, co nejnižší podíl prázdných kalorií
Mnohé z tepelně upravených produktů jsou ochuzeny o termolabilní vitaminy, enzymy apod. Syrové ovoce, jako ideální potrava pro člověka, a také syrová zelenina obsahuje množství různých ochranných látek napomáhajících zdraví. Jejich léčivé účinky nám pomáhají při prevenci běžných onemocnění, stejně jako při prevenci a léčbě civilizačních nemocí. Naopak sladkosti, moučníky, zmrzliny a jiné prázdné kalorie plné cukrů a tuků nám tyto cenné látky odebírají na vlastní metabolismus a způsobují jejich deficit, a tím zvýšené riziko vzniku nemocí.
Jíst pouze třikrát denně s vydatnou snídaní a lehkou večeří, minimalizovat jakékoli pojídání mezi třemi denními jídly
Jídlo třikrát denně je podle odborných studií nejvhodnější variantou pro správné zažívání, co nejefektivnější využití cenných látek z potravy a také jako prevence nemocí trávicího ústrojí. Každé jídlo (včetně ovoce, oříšků apod.) mezi těmito třemi chody způsobuje zastavení trávení. Tím se prodlužuje čas výskytu jídla v žaludku a vznikají tak nepříznivé vedlejší produkty trávení, způsobující bolesti, křeče, páchnoucí dech, nadouvání a často nemoci trávicího traktu. Vydatná zdravá snídaně a lehká večeře snědená maximálně v 18 hodin je navíc dobrou prevencí proti nadváze.
Zařadit pití vody jako součást denního režimu, vyhnout se nápojům obsahujícím cukr, barviva, aromata, alkohol, kofein apod.
Při pití dostatečného množství vody (2-2,5 litru za den) dochází k očišťování organismu odplavením toxinů. Doporučuje se pít hodinu po jídle a ne méně než půl hodiny před jídlem. Tímto způsobem můžeme zlepšit trávení a vyměšování, předejít bolestem hlavy a snížit únavu. Dochází k termoregulaci organismu a také zajistíme hladký průběh všech procesů závislých na dostatku vody. Naopak nápoje obsahující cukr, barviva, aroma, alkohol, kofein apod. mají negativní vliv na zdraví, narušují trávení a mohou způsobovat závislost.
Z kuchařky Romana Uhrina „Nevařte podle kuchařek". Vydal Advent-Orion v edici Newstart.