Strava
Cibule
Ve čtvrté knize Mojžíšově se píše, že když Izraelci putovali Sinajskou pouští, toužili po takové stravě, jakou jedli...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieFíky
Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až 16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří monosacharidy neboli jednoduché...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieDatle
Pouštní arabové považují datlovou palmu za zdroj života. Poskytuje výživné plody a po naříznutí kmene dává sladký nápoj. Je...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieKvěták
Z květáku se většinou konzumuje jeho květenství, skládající se z více jak tisíce drobných poupat, a to dříve, než zcela...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopediePapája
Papája obsahuje 89 % vody, což je přibližně stejné množství jako v melounu (92 %). Proto jí někteří lidé říkají tropický...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieCuketa
Cuketa na první pohled vypadá jako velká okurka, i když z botanického hlediska je mnohem bližší dýni. I její bílá dužina svým...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieJečmen
Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl...Rubrika: Obilniny | Typ článku: EncyklopedieOlivy
Olivovník je strom, který patří k charakteristickým rysům Středomoří. Jeho plody a olej tvoří součást lidské stravy od...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieSalátová čekanka
Říká se, že když chce člověk vypěstovat kvalitní čekanku, nesmí opustit Brusel a musí rostlinám zajistit vlhkost, teplo a tmu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieArtyčok
Artyčoky prakticky neobsahují žádné tuky. Mají však významné množství sacharidů (5 %) a proteinů (3 %), jakož i jiných látek...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie