Strava
![](/image.php?4478&0&t=1)
Olivy
Olivovník je strom, který patří k charakteristickým rysům Středomoří. Jeho plody a olej tvoří součást lidské stravy od...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4476&0&t=1)
Salátová čekanka
Říká se, že když chce člověk vypěstovat kvalitní čekanku, nesmí opustit Brusel a musí rostlinám zajistit vlhkost, teplo a tmu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4474&0&t=1)
Artyčok
Artyčoky prakticky neobsahují žádné tuky. Mají však významné množství sacharidů (5 %) a proteinů (3 %), jakož i jiných látek...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4472&0&t=1)
Ředkvička
Ačkoliv Římané rozšířili ředkvičky po celé Evropě, nejoblíbenější jsou na Dálném východě. Zatímco Němci ročně snědí...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4470&0&t=1)
Ananas
Podle historických pramenů v roce 1493 nabídli obyvatelé ostrova Guadeloupe v Antilách ananas Kryštofu Kolumbovi, který jej...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4468&0&t=1)
Zelí
Zelená hlávka je shluk listů, které vytvářejí kouli. Hlávku má většina brukvovité zeleniny, ale existují výjimky, jako např....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4466&0&t=1)
Paprika
Jedna sladká červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakaroténu pro dospělého muže. Kromě...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4464&0&t=1)
Brambor
Francisco Pizzaro přivezl brambory z Peru do Sevilly v roce 1543, a protože se velmi dobře ujaly, rychle se rozšířily po celém...Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4460&0&t=1)
Kdoule
Těm, kteří kdouli neznají, by mohla připomínat hrušku, ale po prvním kousnutí by zjistili, jak velice se mýlili; kdoule je totiž...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4462&0&t=1)
Karamabola
Její plod hořkosladké chuti se nejčastěji používá v restauracích ke zdobení jídel. Je ovšem nutné říci, že pěkný vzhled...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie