Strava
![](/image.php?4418&0&t=1)
Mangold
Přestože je mangold jedním z nejdéle známých druhů listové zeleniny, který byl před více než 2 500 lety oblíbenou potravou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4416&0&t=1)
Mišpule
Někteří lidé mohou být po rozpůlení plodu mišpule mírně zklamáni, protože zjistí, že polovinu jeho objemu tvoří semena....Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4414&0&t=1)
Povijnice jedlá
Španělé přivezli povíjnici jedlou z Haiti do Evropy, odkud se následně rozšířila do celého světa. V hlíze povíjnice jedlé...Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4412&0&t=1)
Třešně
V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4410&0&t=1)
Pšenice
Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Téměř čtyři tisíce let poté, co...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4408&0&t=1)
Pšeničné klíčky
Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4406&0&t=1)
Pšeničné otruby
I když pšeničné otruby obsahují hodně proteinů, tuků, vitaminů a minerálů, lidé je příliš nevyužívají. Je to zejména...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4404&0&t=1)
Pór
Pór se liší od cibule tím, že nemá žádnou cibulku a jeho stonek je mnohem silnější. Spolu s česnekem a cibulí patří do...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4402&0&t=1)
Tuřín
Přestože se dnes tuřin v kuchyni téměř nepoužívá, ve středověku jeho bulvy zaháněly hlad lidí i hospodářských zvířat....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4400&0&t=1)
Kaštan jedlý
Německý lékař W. Heupke, jeden ze zakladatelů moderní německé školy výživy, nazval kaštany jedlé malými bochníky chleba...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie