Poradna výživy
Konzumace bílé rýže může být někdy a někde riskantní
Bílá rýže se vyrábí procesem, během kterého je odstraněn vnější přirozený obal. Tím je však střed zrna tvořený sacharidy...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKonzumace masa blokuje přístup tryptofanu do mozku
Příjem dostatečného množství tryptofanu není jediným výživovým faktorem při tvorbě serotoninu. O přístup do mozku soutěží...Rubrika: Náš mozek | Typ článku: Poradna výživyKonzumace syrové zeleniny a ovocných šťáv mi způsobuje trávicí problémy. Co mám dělat?
Když jíme syrovou cibuli, papriky, okurky a ředkvičky, můžeme se běžně setkat s trávicími problémy. Tyto druhy zeleniny jsou...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKonzumování nadměrných množství bílkovin může vážně poškodit naše zdraví
Přebytek bílkovin se rozkládá v játrech a vylučuje ledvinami v podobě močoviny. Močovina působí diuretickým účinkem, což má...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživyKonzumování ovoce je výhodné
Ovoce používejte jako základní potravinu, spíše než jako pochutinu vyhrazenou pro zvláštní příležitost. Konzumování ovoce...Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživyKrátkozrakost i močové kameny mohou být důsledky nedostatku vitamínu A ve stravě
Krátkozrakost může být výsledkem nedostatku vitamínu A a vápníku ve stravě. I tvoření močových kamenů je běžným následek...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Poradna výživyKterá jídla obsahují hodně soli?
K potravinám s vysokým obsahem soli patří nakládaná zelenina, různé slané pochoutky jako bramborové lupínky, slané oříšky...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKteré druhy masa jsou ke konzumaci vhodnější?
Maso je největším zdrojem živočišných tuků v naší stravě. Co do obsahu energie se maso v průměru skládá, řekněme ze dvou...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyKteré jsou nejlepší zdroje vlákniny?
Americká lékařská asociace zveřejnila shrnutí potravin bohatých na vlákninu, které uvádí celou řadu nerafinovaných rostlinných...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKteré potraviny jsou kaloricky vydatnější a které méně vydatné?
Proporcionální zastoupení následujících pěti látek v konkrétní potravině určuje množství kalorií, které tato potravina...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy