Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Poradna výživy

Pozor na kyseliny!

Důvodem, proč jsou živočišné bílkoviny škodlivé pro funkčnost ledvin, je to, že obecně vytvářejí více kyselin. Mívají...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Pozor na zahřívání masa na vysokou teplotu

Když se maso zahřívá na vysokou teplotu, dochází k chemickým změnám, v jejichž důsledku se mohou vytvářet karcinogeny....Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy

Pro koho jsou mléčné výrobky nejlepší?

Základní mléčný výrobek, plnotučné kravské mléko, je potravina, která ideálně vyhovuje výživovým potřebám telete. Jedná...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživy

Proč ani dnes – navzdory vědeckým poznatkům – nezaznívá jasný hlas o tom, co je zdravé a co nikoliv?

Proč ani dnes zahraniční doporučení (tím méně naše) neříkají jasně plnou pravdu? Důvody jsou dva. Původně zahraniční...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

Proč bychom měli konzumovat netučné mléčné výrobky?

Tyto potraviny se s naprostou samozřejmostí již desítky let propagují jako součást zdravé výživy. Kdysi se v naprostém rozporu s...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživy

Proč bychom neměli jíst maso? Cožpak naše tělo nepotřebuje cholesterol?

To ano, ale my ho nepotřebujeme přijímat v potravě. Naše játra vyprodukují všechen cholesterol, který organismus potřebuje. Žel...Rubrika: Cholesterol | Typ článku: Poradna výživy

Proč dochází u tolika lidí s přibývajícím věkem k osteoporóze, tedy k řidnutí kostí, které je dáno zejména ubýváním vápníku? Jakou roli zde hrají mléko a mléčné výrobky?

Lidé, kteří požívají hodně mléka a mléčných výrobků mají ve stravě řekněme 4x větší podíl vápníku než lidé, kteří...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Poradna výživy

Proč je biomléko sladší?

Protože obsahuje více tuku než běžné nebo dokonce nízkotučné mléko. Biomléko, které se dá již celkem běžně koupit v...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy

Proč je biopečivo lepší?

Již od pradávna měl chléb a pečivo nezastupitelnou roli ve výživě lidí: „Chléb náš vezdejší". Tradičně se používala...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Proč je dobré brambory nejprve uvařit ve slupce a teprve potom je nakrájet?

Když brambory nejprve nakrájíte a potom vaříte – a to ještě ve slané vodě – draslík z nich se vyplaví do vody a do brambor se...Rubrika: Brambory | Typ článku: Poradna výživy