Rady lékaře
Změna tradiční stravy podávané ve školních jídelnách, v armádě, téměř v každé restauraci a skoro u každého rodinného jídelního stolu naráží na značný odpor. Proč to trvá tak dlouho, než rady o správné stravě přijme široká veřejnost?
Jedním z pádných důvodů je osobní zaujatost pracovníků ve zdravotnictví. Většina dietologů, lékařů i dalších...Rubrika: Stravování | Typ článku: Rady lékařeZmínil jste se o tom, že dnu způsobuje strava bohatá na puriny. Takže puriny musejí být jednou z těch složek stravy, o nichž mluvíte a které přijímáme v nadbytku. Co to jsou puriny a jak se jim mohu vyhnout?
Puriny patří mezi základní stavební bloky DNA a RNA. DNA a RNA řídí procesy, podle kterých se dělí buňky a vytváří se řada...Rubrika: Artritida | Typ článku: Rady lékařeZmínil jste se o tom, že k většině zlomenin dochází u žen, a to po menopauze. Jak souvisí osteoporóza s menopauzou?
Po přechodu přestávají vaječníky postupně produkovat ženské hormony estrogeny. Důsledkem je, že se menstruace objevuje...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékařeZmínil jste se o tom, že léky, které jsou podávány za účelem udržení hladiny krevního cukru pod kontrolou, mohou snížit riziko komplikací. Můžete mi říci trochu více o důvodech, proč je dobré vybírat si mezi léčbou inzulinem a léčbou prášky?
Dlouhodobá terapie představuje téměř pro všechny cukrovkáře s cukrovkou vznikající v dětství každodenní injekce inzulinu;...Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Rady lékařeZnáte nějaký příklad populace, která se živí stravou s vysokým obsahem uhlohydrátů a přitom má zdravé kosti?
Vzhledem k rozsáhlým hladomorům, které propukají v mnoha částech Afriky, je pro nás možná obtížné uvažovat o obyvatelích...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékařeZpůsobuje ztráty vápníku pouze diuretický účinek bílkovin anebo působí bílkoviny ještě nějakým jiným způsobem?
Metabolismus vápníku v ledvinách a v kostech ovlivňují i další vlastnosti bílkovin. Bílkoviny jsou tvořeny různými kombinacemi...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékařeZpůsobují jednoduché cukry větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy?
Až do nedávné doby se předpokládalo, že jednoduché cukry se vstřebávají rychleji a způsobují větší vzestup hladiny krevního...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékařeZtráty a nedostatek vitamínu B1 jsou dnes běžné
Když jsou potraviny tepelně upravovány, dochází ke ztrátám vitamínu B1 - více však při vaření ve vodě než při jejich...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Rady lékařeZvířata s hustým kožichem získávají vitamín D tím, že se lížou
Zdá se, že v srsti a v peří je určitá látka, která se pod působením slunečních paprsků mění na vitamín D. Vědci se...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Rady lékařeZvláštní projevy potravinové alergie
Lehčí případy koktání mohou být důsledkem potravinové alergie. V některých případech bylo inkriminovanou potravinou mléko.Rubrika: Alergie | Typ článku: Rady lékaře