Ze všech stran se valí informace, že omega-3 mastné kyseliny v rybách jsou zdravé na srdce a imunitní systém. Rostliny tyto mastné kyseliny neobsahují?
Samozřejmě, že obsahují. K nejlepším zdrojům omega-3 mastných kyselin patří lněné semínko a olej z něho, vlašské ořechy, sója, obilné klíčky mlýnské (ne klíčené obilí), tmavozelená listová zelenina.
Rubrika: Ořechy a semena
| Typ článku: Rady lékaře
Zvláště lněné semínko je pořadně „mastné“, ale je lepší jej používat pomleté. V takovém případě je uchovejte v ledničce, aby nezhořklo. To je totiž signál, že mastné kyseliny zoxidovaly.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 5900
Datum: 20. 3. 2008