Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem bílkovin
Pokud máte pocit, že masa se nikdy nevzdáte a tudíž vlašské ořechy jíst nemusíte, přečtěte si aspoň následující informaci: Když máte náběh na infarkt, když vás zlobí cévy – a to asi zlobí, pokud léta upřednostňujete bůček, zkuste to s těmi ořechy. Dejte si aspoň tenčí plátek toho masa a dokrmte se ořechy. Jejich olej si vaše unavené, naštvané cévy umí usmířit! Riziko infarktu bude menší. To jsem si nevymyslela, to nám i čísly dokládal profesor z Univerzity v Loma Lindě.
Řekla jsem, že se ořechy vyrovnají masu? Ono je to ještě trochu jinak. Ořechy jsou v mnoha ohledech lepší: nehnijí ve střevech, protože na rozdíl od masa obsahují vlákninu. Neobsahují kyselinu močovou, takže nehrozí dna. Neotrávíte se botulotoxinem, jako se to stává u masa z konzerv. Můžete je jíst syrové. Jen si dejte pozor, aby ořechy nežlukly – to už by vám k ničemu nebyly. Taky si ohlídejte, aby nenavlhly. Pak by se na nich vytvořila plíseň, která škodí, i když třeba není vidět.
Prohlíželi jste si někdy jádro vlašského ořechu? Kuchařky asi ano, když vybíraly pěkné půlky na ozdobu lineckých koleček. Jádro trochu připomíná lidský mozek. Existuje taková teorie (teorie signatur), která říká, že se podobné léčí podobným. Jestli byste tomu věřili nebo ne, to nechám na vás. Každopádně vlašský ořech pro mozek dobrý je. Obsahuje vitaminy B1, B3, B6, vápník, fosfor – a to už víte z předchozích kapitol, že tohle všechno dělá dobře nervové soustavě, tedy i mozku. Pokud studujete či pracujete duševně, dopřejte si občas ořechy. Jen pozor, abyste to zas nepřehnali – přece jen obsahují hodně tuků, i když kvalitních, a tak byste pak na mě sváděli, že si kvůli mně musíte pořizovat nové šatstvo – o jedno až dvě čísla větší…
Pokud vám lékař doporučí zvýšit přísun jódu a vy neholdujete mořské havěti, dejte si aspoň vlašské ořechy! Na vnitrozemský strom mají jódu v semenech docela dost!
Vlašáky obsahují dost málo sodíku a hodně draslíku, což uvítají ledviny, pokud jsou oslabené. Bílkoviny ořechů, jak už jsem říkala, nahradí maso a přitom šetří vylučovací systém i klouby.
Měla bych tu recept na «cukroví» zvané ořechy. Tohle zvládne i malé dítě a nepotřebuje k tomu ani formičky. Nemusí do nich pracně tlačit těsto jako na pracny a pak ho ještě pracněji vyklápět. Stačí vzít pěkné půlky ořechů a spojit je karobelou. (To je taková zdravá pomazánka z karobu.) Pokud se stihnou u vás doma trochu rozležet, bude to jen dobře.
No jo, ale kdo se bude vyloupávat s těmi ořechy? I to je přece pracné, namítáte možná. Když ale ořechy večer dáte do misky se slanou vodou, ráno vám vyloupávání půjde snadněji a budou se vám dařit pěkné «půlky» a navíc – ořechy budou jako čerstvé.
Nemáte-li ořechy vlašské, nevadí – také ostatní ořechy mají skvělé vlastnosti, a tak si dejte třeba lískové, kešu, makadamie, pekanové ořechy či paraořechy. Takový lískáč nebo paraořech mají ještě více hořčíku než vlašáky… Nu a věhlasný francouzský znalec – dr. Valnet – dokonce říká, že lískové oříšky pomáhají předcházet tvorbě ledvinových kamenů.
Každopádně byste měli všechny ořechy dobře rozkousat. Jen tak je tělo může dobře využít. Což ostatně platí o veškeré potravě.
Ořechy jsou vhodné pro pány. Podrobnosti netřeba rozvádět, sdělím jen, že povzbudí nejen růst vlasů.