Vředová kolitida je spojena s příjmem kyseliny linoleové
Podle výsledků studie zveřejněné v časopise Gut může být třetina případů vředové kolitidy spojena s vysokým příjmem kyseliny linoleové ze stravy. Kyselina linoleová je mastná kyselina, která se nachází v mnoha kuchyňských olejích a margarínech.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Studie
Studie, která probíhala v pěti evropských zemích, zjistila, že ta čtvrtina účastníků, která patřila do skupiny s nejvyšším příjmem kyseliny linoleové, měla po čtyřech letech více než dvojnásobné riziko onemocnění vředovou kolitidou oproti čtvrtině s nejnižším příjmem.
Chceme-li se uchránit tohoto onemocnění, je třeba dávat si pozor na polynenasycené tuky, jmenovitě zvláště na světlicový a kukuřičný olej. Řepkový olej obsahuje mnohem méně kyseliny linoleové.
Počet přečtení: 3254
Datum: 24. 4. 2012