Zlozvyk přisolování
Mezi dvě nejvýraznější stravovací rizika vedoucí k úmrtí a invaliditě po celém světě patří nedostatečná konzumace ovoce a vysoká konzumace soli. Příliš málo ovoce ve stravě zabije každý rok téměř pět milionů lidí, a příliš mnoho soli jich zabije čtyři miliony.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Rady lékaře
Jsou zde však věci, které můžeme udělat, abychom příjem soli snížili. Zaprvé, nepřisolujte si jídlo u stolu. Třetina z nás si přidá sůl do jídla ještě předtím, než ho ochutná. Za druhé, přestaňte přidávat sůl při vaření. Zpočátku bude jídlo bez chuti. Za dva až čtyři týdny však začnou být chuťové receptory v ústech citlivější na chuť soli v obvyklých koncentracích. Za třetí, nestravujte se v restauracích. Nejen restaurace s rychlým občerstvením mají tendenci používat při vaření velké množství soli. A za čtvrté, vyhýbejte se zpracovaným potravinám, do kterých je sůl přidávána.
Počet přečtení: 1247
Datum: 29. 10. 2019