Cizrna
Je známá také pod názvem římský hrách. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi bobovitých. Má ráda teplo a dobře snáší sucho. Listy jsou nepárové, podlouhle vejčité. Plodem je lusk, kde jsou 2-4 semena. Semeno je žluté s výrazným klíčkem.
Rubrika: Luštěniny
| Typ článku: Encyklopedie
Jako luštěnina je velice oblíbená ve Španělsku, Itálii a na Balkáně. Pěstuje se také na jižní Moravě a na Slovensku. Pochází ze středozemí, kde je známo ještě dalších 13 druhů.
Před vařením se namáčí. Vaříme ji asi 1,5 hodiny v tlakovém hrnci. Je nedílnou součástí arabské kuchyně. Upravujeme se zeleninou, kořením, ale i na sladko. Cizrna je bohatým zdrojem manganu, železa, kyseliny listové a vitamínu E.
Počet přečtení: 4771
Datum: 7. 7. 2006