Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Cizrna, římský hrách

Cizrna je luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Vyniká velkou výživnou hodnotou (obsahuje okolo 30% bílkovin, 8% tuku, 44% uhlohydrátů, řadu vitaminů a minerálních látek - nejvíce draslíku, vápníku, hořčíku a manganu).
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Encyklopedie

Vzhledem k tomu, že se cizrna poněkud pomaleji vaří, doporučuje se ji před vařením namočit na 4-6 hodin do slané vody. (Namáčení ve slané vodě urychluje měknutí, zabezpečuje rovnoměrnost vaření a zlepšuje chuťové vlastnosti cizrny.) Poté se slaná voda sleje, cizrna se zalije obyčejnou vodou a uvaří se - což trvá asi 3 hodiny, v tlakovém hrnci 40 min.

Cizrna se konzumuje ve vařeném nebo praženém stavu, používá se jako příloha na přípravu pokrmů, základ výborných pomazánek a polévek. Z cizrnové mouky se připravuje výživná kaše pro děti. Deseti až patnáctiprocentní přídavek cizrny do pšeničné mouky zvýší chutnost a výživnou hodnotu chleba.

Počet přečtení: 8467
Datum: 6. 9. 2007