Co podle vašeho názoru nejvíce prospěje ke zlepšení zdraví?
Já pouze říkám, že všechny soubory údajů jasně ukazují, že nejmenší úmrtnost a nemocnost je při spotřebě 0-30 kg ročně.
Nevydávám ale žádné zákazy či nařízení. My sami si musíme rozhodnout, čemu budeme dávat přednost, zda pochutnání si na nezdravých potravinách či tomu, abychom nebyli nemocní a abychom dlouho žili. Uvádím sice, že optimální spotřeba masa je 0-10 kg ročně, ale říkám také, snížíme-li spotřebu ze 100 na 80 kg, snížíme-li spotřebu ze 60 na 40 kg nebo ze 30 na 10 kg, tak svému zdraví také prospějeme.
A s velkou pravděpodobností svému zdraví prospějeme dokonce i tehdy, když snížíme spotřebu z 10 na 0 kg ročně. V zájmu objektivnosti je však třeba říci, že toto je nejméně jistá část této závislosti. V této oblasti již neexistuje dostatek údajů. Proto jako cíl neuvádím tu spotřebu potravin, při které je skutečně minimální úmrtnost a nemocnost, při které je nejdelší délka života, ale spíše tu spotřebu potravin, která se zdravotnímu optimu co nejvíce blíží a kterou současně můžeme v praxi nejsnáze dosáhnout.
V tomto smyslu se např. ve výši spotřeby masa i v otázkách dalších plně ztotožňuji s doporučeními v USA. Cítím ale jako svoji povinnost říci čtenářům jasně, jaká spotřeba je skutečně optimální.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu