Existuje nějaký rozdíl mezi tím, co doporučujete vy a co se doporučuje v zahraničí?
Ovšem již do té doby shromážděné soubory dat ukazovaly jasně, že s rostoucí spotřebou masa se zdravotní stav zhoršuje. Tehdy ovšem ještě kupodivu tento princip vyvozování závěrů ze shromážděných údajů nebyl přijat. V průběhu let vyslovená doporučení stále více směřují k tomu, že říkají, že by se spotřeba masa měla snížit.
Koncem padesátých let to je ovšem řečeno pouze ve skryté formě, a to ve formě doporučení snížit spotřebu saturovaných tuků a cholesterolu. Teprve po sérii slyšení před výborem amerického senátu byly přijaty dietní cíle pro USA, v nichž se jednoznačně hovoří o potřebě v zájmu zdraví snížit spotřebu masa. Pak se objevují doporučení, že spotřeba masa by měla být maximálně 6 uncí na den, což znamená v přepočtu 62 kg na dospělého obyvatele na rok (na děti je to pochopitelně méně). K tomu jsou občas přidávána doporučení, že progresivním cílem je snížit spotřebu masa na 90 gramů denně, čili maximálně na 31 kg na obyvatele ročně.
S tímto doporučením se shoduji. Ale jdu ještě o krůček dále. Všechna šetření, všechny soubory údajů ukazují, že čím nižší je spotřeba masa, tím nižší je nemocnost a úmrtnost na hlavní civilizační choroby. Je to třeba říci takto naprosto jasně a ne postupovat metodou postupných kroků, od zcela nesprávného původního doporučení, jíst hodně masa, ke skutečně objektivnímu zhodnocení situace - čím méně masa ve stravě, tím méně civilizačních nemocí.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu