Fazole
Jeden šálek sušených vařených fazolí denně dokáže snížit koncentraci škodlivého LDL cholesterolu, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak, postarat se zároveň o pravidelný odchod stolice i aktivizovat trávicí trakt tak, že nedojde ke vniku žaludečních a střevních potíží, jako např. hemoroidů a rakoviny střev.
Rubrika: Luštěniny
| Typ článku: Encyklopedie
Ledvinovitá semena fazolí jsou bílá, červená, žlutá, hnědá, černá i strakatá. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.
Jíme-li fazole častěji, plynatost, kterou u některých z nás způsobují, postupně mizí, protože tělo se obvykle dokáže přizpůsobit. Devadesát procent oligosacharidů vyvolávajících plynatost lze z fazolí eliminovat i následujícím způsobem. Suché fazole umyjeme, vodu slijeme, fazole přelijeme vařící vodou a necháme nejméně 4 hodiny namočené. Vodu opět slijeme a k vaření použijeme čerstvou vodu. Problém je v tom, že při této metodě dochází i ke ztrátě některých vitaminů a minerálních látek.
Počet přečtení: 4837
Datum: 15. 8. 2007