Hrách
Hrách je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality, čímž je cenný zejména pro ty, kteří nejedí maso a masné výrobky. Poskytuje tělu značné množství vitaminů skupiny B. Patří mezi semena blokující proteázu a tím působí preventivně proti rakovině. Nadýmání, které některým osobám působí v hrachu obsažené oligosacharidy, je možné odstranit tím, že k hrachu při vaření přidáme bazalku a saturejku. Přidáním anýzu či koriandru se hrách stává lépe stravitelným.
Výborná potravina pro pravidelnou konzumaci, pouze "žlučníkářům" nedělá dobře. Záleží rovněž jen a jen na vás, rozhodnete-li se pro hrách loupaný či neloupaný, loupaný však uvaříte rychleji a rovněž se před vařením nemusí namáčet (stejně jako hrách půlený). Obsah vlákniny je v něm však podstatně nižší. Hrách se používá k přípravě různých polévek a kaší. V Německu se hrachová polévka stala takřka národním jídlem.