Jáhly
Proso spolu s pšenicí jsou nejstarší kulturní plodinou Evropy. Staří Slované prosné obilky mleli na mouku, kterou potom zpracovávali na placky a kaše. V dnešní době jáhly znovu prožívají svoji renesanci.
Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Doporučují se pro lidi s onemocněním žaludku a slinivky. Jáhly mají v kuchyni široké využití. Mohou se vařit, vločkovat, dělají se z nich pukance nebo mouka, která se využívá při výrobě bezlepkových těstovin (jáhly neobsahují lepek).
Proso má velmi specifické nutriční hodnoty. Ve 100 g hmotnosti se nalézá 70 g sacharidů, z toho je nejvíce zastoupen škrob, který zaručuje postupné uvolňování energie do těla. Druhou nejvíce zastoupenou složkou jsou bílkoviny, obsahuje jich 11 g. Obsah tuku je vyšší než u ostatních obilovin (s jedinou výjimkou, kterou je oves). Největší množství tuku je soustředěno v klíčku. Větší podíl z tuku tvoří nenasycené mastné kyseliny (72-82%).
Proso má obzvlášť vysoké zastoupení kyseliny linolové. Je bohaté na magnézium, fosfor, železo a kyselinu křemičitou.. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporuje růst vlasů, zamezuje jejich vypadávání a lámání nehtů. Zpevňuje kosti. Svým obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce.