Jaké je podle vás nejdůležitější pravidlo zdravé výživy?
I kdyby se naše strava skládala třeba co do obsahu energie z 90% z brambor (takovýto případ ovšem v praxi asi nenastane), přesto by tato strava mohla být dokonale zdravá. Čili můžeme libovolně kombinovat všechny potraviny, s výjimkou těch právě uvedených. Pokud nevíme, jak vařit, můžeme si zakoupit různé vegetariánské kuchařky (anebo jakékoliv jiné kuchařky bezmasých pokrmů).
Může se stát, že žádnou radikální změnu nedokážeme provést a přesto bychom si chtěli své zdraví ochránit. Pak můžeme použít proces postupných změn. Jíst stejná jídla jako doposud, ale dávat si stále menší porci masa, eventuálně mléčných výrobků či vajec, a v úhradu si dávat větší porci přílohy. Při každém jídle bychom si měli uvědomovat, že to, co omezujeme, je nezdravé, a to, co si přidáváme, je mnohem zdravější. A snažit se hledat to, co nám v těch zdravých potravinách chutná, abychom se na to vědomě soustřeďovali.
Budeme-li takto postupovat, tak se za čas s největší pravděpodobností naše zvyklosti a chuťové preference změní. Nalezneme uspokojení v novém, zdravějším a levnějším jídle. A budeme vstávat od stolu „lehčeji“.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu