Jaký je význam obilovin ve stravě?
Do této kategorie tedy spadají i moučné výrobky. Jejich zdravotní vhodnost je ovšem již v určité míře snížena - vzhledem k tomu, co je do nich přidáno. Hlavním prohřeškem proti skutečně optimální stravě je zde to, že do chleba a pečiva se přidává sůl. Čím méně tam soli je, tím více je chléb a pečivo zdravější. Stejně tak by napomohlo, kdyby sůl byla směs NaCl - KCl. Do knedlíku je zase přidáno nepatrné množství vajec. Pokud by ale knedlík obsahoval velmi malé množství soli, tak by byl zdravější než chléb, který by v poměru s ním obsahoval velké množství (podíl) soli.
Co je zdravotní předností obilovin? Neobsahují cholesterol, obsahují jen nepatrné, a proto v podstatě optimální množství tuku, neobsahují živočišné bílkoviny. Obsahují sice nadbytek bílkovin, ale tento nadbytek je mnohem menší, než je nadbytek bílkovin v živočišných potravinách. Obsahují velké množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
Chceme-li mít stravu, která je současně co nejzdravější a co nejlevnější, tak by její naprosto rozhodující většinu měly tvořit obiloviny. V každém případě však obiloviny musíme doplnit dalšími potravinami, která nám dodají vitamin C, beta-karoten a další prospěšné látky.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu