Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Bilha (význam neurčitý)

Ráchel dala Jákobovi svou služku Bilhu, aby jejím prostřednictvím získala další děti. – Genesis 30,1-8; 35,22; 46,22-25. 1. Paralipomenon 7,13.
 

Společnost, v níž Jákob žil, se v mnohém lišila od vzoru, který Bůh zamýšlel, když stvořil svět. Všichni lidé si měli být rovni. Neměly existovat žádné rozdíly mezi pány a otroky ani mezi muži a ženami. Bůh jistě nechtěl ani to, aby byl kdokoli bezdětný.

V Jákobově době byla situace výrazně jiná. Když Jákob opustil svého tchána Lábana, každá z jeho dvou manželek dostala na rozloučenou jako dar otrokyni. Ráchel dostala Bilhu (Gn 46,25). Lea porodila Jákobovi několik synů, zatímco Ráchel zůstala bezdětná. Mezi Leou a Ráchel propukla nelítostná žárlivost. Ráchel nenapadlo jiné řešení než požádat Jákoba, aby „vešel“ k Bilze. Touto oklikou se Ráchel rozhodla zajistit si potomstvo. Výsledkem bylo narození Dana a Neftalího. Bilha se v příběhu o Jákobovi a jeho synech objeví ještě později, když se Jákobův nejstarší syn dopustí cizoložství – dokonce s jednou z manželek svého otce (1Pa 5,1).

V naší době panují jiné zvyky. Ale i dnes se dějí věci, které neodpovídají Božímu původnímu záměru. Naštěstí to již nepotrvá dlouho a Boží ideál se zcela obnoví.

Bože všech věků, když přemýšlím o tom, jak jsme mnohé věci pokazili, ještě více toužím po obnově Tvého původního plánu.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 17
Datum: 7. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem