Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

El Roi (Bůh, který vidí)

Jedno ze jmen, kterými je Bůh pojmenován ve Starém zákoně. – Genesis 16,7-14.
 

Když se Hagar se svým synem Izmaelem ocitne na poušti, neví, co si počít. Útěchu nachází v myšlence, že Bůh ji vidí i v této tíživé situaci. Oslovuje Boha jménem El Roi. „I nazvala Hagar Hospodina, který k ní promluvil, ‚Bůh vševidoucí‘, neboť řekla: ‚Zda právě zde jsem nesměla pohlédnout za tím, který mě vidí?‘“ (Gn 16,13).

Hagar byla ráda, že Bůh vidí všechno – že je El Roi. Je to v ostrém kontrastu s tím, co prožívají mnozí, když si uvědomí, že Bůh je vševidoucí. Znamená to totiž, že Bohu není nic skryto a že všechna jejich špatná rozhodnutí, špatná řešení a zlé skutky Bůh registruje. Pro mnohé lidi je tato myšlenka spíše děsivá než uklidňující, jako pro Hagar.

Hagar popsala Boha jako „Boha, který vidí“. Tímto pojmenováním nechtěla upozornit na to, že Bůh vše sleduje, kontroluje a soudí. To, že nás Bůh vidí, znamená, že mu na nás záleží a že vždy můžeme počítat s jeho pomocí. Svůj zrak na nás upírá ne proto, že nám nedůvěřuje nebo že nás chce nachytat při nějakém špatném skutku, ale proto, že nás miluje. Hledí na nás podobně jako rodiče, kteří chtějí mít své malé děti na očích, protože je chtějí chránit a být jim nápomocni, kdykoli to potřebují.

Nebeský Otče, děkuji Ti, že mě vidíš a miluješ. Uklidňuje mě vědomí, že ze mě nikdy nespouštíš svůj zrak.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 15
Datum: 29. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem