Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jókebed (Pán je sláva)

Amrámova manželka a matka Árona, Mojžíše a Mirjam. – Exodus 6,20; 2,1-10.
 

Nevíme, jestli Jókebed žila tak dlouho, aby své dva syny viděla na významných vedoucích pozicích. To, co se o ní z biblického příběhu dozvídáme, se odehrálo na začátku Mojžíšova života. Když Jókebed porodila Mojžíše, rozhodla se postavit se proti nařízení vlády a neinformovala o tom úřady. Egyptští vládci v obavě, že se Izraelci příliš rozrostou a v dlouhodobém horizontu se stanou hrozbou pro egyptský národ, vydali příkaz usmrtit hned po narození všechny hebrejské chlapce. Jókebed vymyslela plán, jak Mojžíšovi zachránit život. Uložila ho do papyrusového košíku a ten položila mezi rákosí u břehu Nilu. Skončilo to tak, že Mojžíše si adoptovala jedna z faraonových dcer. Jókebed udělala to, co bychom dnes nazvali občanská neposlušnost.

Za zmínku stojí ještě jeden malý detail. Porodní asistentky, které pomáhaly hebrejským ženám při porodu, měly vlastní způsob, jak se vzepřít autoritám. Podvodem zachránily život mnoha hebrejským chlapcům. Tehdy neměly možnost přečíst si list Římanům, který nám ve 13. kapitole říká, že máme poslouchat autority nad námi. Chápaly by však, co řekl apoštol Petr – že Boha máme poslouchat více než lidi (Sk 5,29).

Křesťané by měli poslouchat nařízení vlád. Kdybychom si všichni individuálně měnili zákony ve své zemi nebo pravidla v nějaké organizaci, všude by vládl chaos. Když však jde o důležité morální hodnoty, máme se řídit podle nich. V takových případech musíme rozhodně poslouchat více Boha než lidi.

Pane, pomoz mi být loajální vůči autoritám. Pomoz mi také rozeznat, kdy je třeba morální principy upřednostnit před lidskými pravidly a předpisy.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 12
Datum: 17. 7. 2024
Jitřenka
červenec 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Odebírat emailem